Finansiellt oberoende

Numera är det en hel rörelse. FIRE – financial independence retire early. På det tidiga nittiotalet var det ingen som talade om sånt. Tanken att en helt vanlig löneslav skulle spara ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna leva på under ett stort antal år fanns helt enkelt inte.

Däremot amorterade varje vettig människa på sina lån. Räntorna var skyhöga. Jag och exet lyckades binda delar av huslånet på 14% och vi var glada. Visserligen var inflationen hög men huspriserna stod stilla eller föll. Så vi amorterade. Huset var egentligen för dyrt för oss och det blev ohållbart att ligga vaken på nätterna och fundera på hur räntorna skulle kunna betalas så vi amorterade. Instinktivt. Vilket just då sannolikt var ett smart drag.

Vi levde snålt. Bakade bröd. Soffan var föräldrarnas avlagda. Vi körde en 25 år gammal bil som med jämna mellanrum svetsades ihop av exet och vars lack bättrades med penselstrykning. Inga utlandsresor. Semestrar i vårt gamla risiga sommarhus som hade köpts för en spottstyver några år tidigare. Så vi praktiserade ”frugality” långt innan det var en trend bland en grupp bloggare.

Sakta men säkert tog vi oss upp på fastare mark ekonomiskt. Karriärerna gick framåt. Lönerna steg. Räntorna sjönk. Vi blev bättre på att göra av med pengar. Men vi fortsatte att amortera. Vi byggde buffertar. Vi visste att mycket som ansågs nödvändigt i konsumtionsväg faktiskt var helt onödigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s