Frihetskapital

Fuck-off-money, det är vad jag brukade kalla det men det låter inte riktigt bra. Dels är det engelska. Inte heller det trevligaste ordvalet, men det största problemt med F-O-M är att det är vad man skulle kunna kalla ett flykt-uttryck. Det handlar snarast om att sticka. Om att smälla igen en dörr.

Jag har sett termen frihetskapital här och där på nätet och det känns bättre. Ett kapital för möjligheter.

Så när började jag bygga frihetskapital? Länge sen. Kanske på nittiotalet. Jag visste inte då att det var det jag gjorde men när jag ser tillbaka så var det en början. Långsam, omedveten och trevande. Sparkvot låg och slumpartad. Sparmål oklart. Placeringsstrategi obefintlig.

Trots detta växte marginalerna. Sakta men säkert. Så pass att när det var dags för mig och min dåvarande man att gå skilda vägar i inledningen till det nya seklet, hade vi skrapat ihop så pass mycket kapital att det räckte till var sin hyfsad och skuldfri bostad. I kranskommun nordost förvisso, men ändå.

En smart användning av frihetskapital i min värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s