Det ätbara året. Reboot: januari

För ett år sen, när bloggen var färsk och mina ambitioner höga, startade jag vad som var tänkt att bli en serie bloggposter med titeln ”Det ätbara året”. Som var och en som har följt bloggen lätt inser så rann i vart fall denna ambition ganska snabbt ut i sanden. På grund av stress, utmattning och tveksam uthållighet.

Men som en av mina författarfavoriter, Lars Gustafsson, envist upprepar i en av hans bästa romaner, Sigismund: Vi börjar om igen, vi ger oss inte.

Nytt år. Nya förutsättningar. Skogspromenad i södra Dalarna.

Så här blir det omstart på det ätbara året. Denna kyliga, soliga och väldigt blåsiga januaridag befinner jag mig i södra Dalarna. Det drar ihop sig till en bra kväll för varmt kryddat vin. Jag gör det ganska ofta här under vinterhalvåret. Oftast som glüwein men ibland även som något glöggliknande. Håll tillgodo:

Januari: Glögg

Principen är att ta rödvin av tveksam kvalitet. Hela idén med kryddat vin är ju från början att göra tveksamt vin drickbart. Inte så att man måste aktivt söka upp ett uselt vin men det är helt onödigt att slösa sin bästa Bordaux på detta. Rödvinet häller man i en sockrad kryddlag som man har kokat ihop.  Just idag sockrade jag med mörkt muscovadorörsocker som hade stått i skafferiet och blivit stenhårt men det är klart överkurs. Vanligt strösocker går utmärkt. Låter det hela stå ett par timmar. Sen är det bara att värma och dricka.
Kryddlag kokar på spisen.

En flaska enkelt rödvin
3 dl vatten
Kryddor tex:
2-3 pomeransskal
2-3 bitar hel kanel
2 tsk kardemmummakärnor
15 kryddnejlikor
2 bitar torkad ingefära
1 dl socker

Koka upp kryddor och vatten.  Låt koka under lock på svag värme i en halvtimme. Tillsätt sockret och koka några minuter till. Låt stå typ en halvtimme. Häll sen i vinet och låt allt mogna tillsammans några timmar. Klart att värma och dricka. Det blir inte alls lika sött som köpeglögg. Om man önskar det är det absolut inga problem att ösa i mer socker i kryddlagen.

God fortsättning på det nya året!

Så här fint blir det nog inte. Det här är glüwein som jag har fått i Ungern. Det är också gott.