Åsa Axelssons bok. Några reflektioner.

Sent på bollen som alltid men nu har även jag läst Åsa Axelssons bok ”Jag lämnar ekorrhjulet. Ett liv utan lönearbete.”, som jag hade önskat mig i julklapp.

Jag tyckte mycket om boken. Den är välskriven med mycket humor och drastiska exempel.

Det är absolut inte en bok om FIRE. Den innehåller inte en rad om sparkvoter, avkastning eller pengamaskiner. Det är en skildring av hur en människa i en livskris vågar och orkar ifrågasätta sina och samhällets föreställningar för att prova något radikalt annorlunda.

Jag lider med henne i beskrivningen av hennes utmattning och hur dåligt hon mår. Jag blir glad när hon har en läkare som dels förstår att hon behöver bli sjukskriven och som dessutom tycks kunna skriva ett läkarintyg som Försäkringskassan accepterar (min erfarenhet som utmattad och som chef över utmattade är lite mera blandad).

Sen blir jag lite avundsjuk på hur snabbt hon verkar återfinna sin energi och livsglädje, men bara lite… mest blir jag glad.

Några saker skaver. Jag störs av den genomgående märkliga användningen av begreppen ”spara” och ”tjäna”. Att avstå från en utgift kan aldrig vara att tjäna. Har man en inneboende som betalar, då tjänar man något men drar man in på mjölken gör man det inte, man sänker en utgift.

Överhuvudtaget handlar det väldigt lite om att spara i betydelsen av att skapa kapital. Man har haft lite barnsparande och så har man amorterat. Något som man väljer att avsluta. Med stor sannolikhet klokt i den situationen men att säga att en avbruten amortering innebär att man tjänar 24 000 kr om året är bara så fel på alla sätt.

Jag är mycket medveten om att lärare tjänar alldeles för lite och efter att ha hjälpt en god vän som är lärare med ”Min pension” så är jag medveten om att lärarna också tycks ha ett uselt tjänstepensionsavtal. Trots det stör jag mig på hennes utfall mot att högavlönade inte bara har hög lön utan också får hög pension. Hög lön har resulterat i höga pensionsavsättningar som i sin tur ger högre pension. Det är så det normalt fungerar i ett ickesocialistiskt system som vårt.

Nåväl. Mycket gnäll från min sida men jag känner att jag måste få det ur mig. Men med det sagt: jag tycker mycket om boken. Den beskriver en modig och genomgripande förändringsresa och visar på en väg som många nog inte har reflekterat över. Boken är lättläst och underhållande. Jag rekommenderar den starkt till alla som inte har läst den. Speciellt om ni har haft någon form av utmattningsproblematik.

När jag inte har någon bild som passar tar jag chansen att slänga in en bild på Donau. Det kan aldrig bli fel…..