Det ätbara året. September.

Jag har verkligen slöat till under sommaren. Inga ätbara månadsinlägg. Jag har velat mellan två sätt att hantera det. Antingen skriva en gigantisk samlingspost med mina bästa sommarrecept. Alternativt ge upp hela projektet. Typiskt tänkande om man är en person som lever enligt devisen ”allt eller inget”. Story of my life…..

Envis som jag är började jag traggla med megainlägget. Trist, energilöst och tydligt frampressat. Så jag övergav det hela. För att plötsligt på den första septemberdagen drabbas av inspiration. Inspiration att ta itu med min sorts matlagning och dessutom att dokumentera processen. Skit samma att sommarmaten blev odokumenterad. Jag kanske gör det sen (eller också inte). Så varsågoda perfekt höstmat:

Kyckling och kycklingbuljong.

Det här är ett fiffigt och ganska arbetsfritt sätt att göra en grund till åtskilliga måltider med soppor och/eller kycklingstuvningar. Arbetsfritt (nästan) men eftersom det hela ska koka ganska länge så kan du behöva vara hemma för att titta till det då och då.

Du behöver en stor gryta med lock. Jag använder en emaljerad järngryta. Det ger en jämn och stabil värme men det går bra med en vanlig kastrull modell större. I kastrullen stoppar du en mängd kycklingbitar med ben. Kycklingben, kycklingklubbor eller kycklinglår går utmärkt. Men de måste ha ben. Du kan naturligtvis också ta en hel kyckling. Ta då ur eventuellt inkråm. Om kycklingen är fryst rekommenderar jag att du låter den tina först.

Häll i kallt vatten så att det väl täcker kycklingen. Gärna mer om det ryms i din gryta. Mät vattenmängden. Det gör det lättare att salta lagom i senare steg. Låt nu detta koka upp. Gärna lite långsamt.

Medan kycklingen kokar upp tar du fram lite kryddor och grönsaker. Som ett minimum behöver du salt, peppar (hel peppar) och något slags syra (vinäger, citron eller vin, jag brukar ta lite vinäger). Lagerblad är en klassiker. Om du gillar hetta så släng för all del i chiliflakes (minska då mängden peppar….). Något slags lök är bra. Gärna morötter och rotselleri också. Ansa lök och grönsaker och skär i rejäla bitar.

Kycklingen kokar upp. Grönsaker och kryddor på gång.

När kycklingen börjar koka ordentligt kommer det att flyta upp en massa skum på ytan. Det är diverse äggviteämnen i kycklingen som koagulerar. Jag rekommenderar att du med hjälp av en sked skummar av det mesta. Det är inte farligt men det hela blir fräschare och aptitligare om du gör dig av med skummet.

Nu är det dags att salta. Börja med en tesked salt per liter vatten. Lägg i kryddor och grönsaker. Låt nu koka under lock mycket sakta på svag värme i en till två timmar. Det är inte så noga. Smaka av spadet efter en dryg halvtimme. Om det verkar supermesigt kan du hälla i mer salt (inte för mycket!).

När kycklingen är färdigkokt plockar du upp bitarna och lägger i en skål. Fiska också upp grönsakerna. Löken är bara att slänga men eventuella rotsaker brukar kunna användas i soppa eller stuvning. Lägg dem i en annan skål. Låt resten vara kvar i grytan. Låt kycklingen svalna så att du kan ta i den utan att bränna fingrarna alltför mycket. Plocka nu loss köttet och ta vara på det. Allt skräp; skinn, ben, senor och brosk lägger du tillbaka i grytan. Låt koka vidare på svag värme så länge du har tålamod med. Massor av goda smaker kommer att mogna fram och nyttiga mineraler kommer att lösas ut från kycklingskräpet. När du har tröttnat silar du av buljongen.

Buljong och kött kan delas upp i lagom stora delar lite beroende på hur stort ditt hushåll är och vad du vill göra med det. Det kan användas direkt eller frysas var för sig eller tillsammans.

Renplockat kött och uppfiskade morötter. Kycklingskräpet kokar vidare i grytan.

Så vad gör man nu med detta? För min del blev det en enkel men god soppa till gårdagens middag.

Min soppa. Låt lite pasta koka i lämplig mängd buljong under lock. När pastan börjar bli klar lägger jag i bitar av kycklingen. Denna gång kompletterat med lite ärtor och några av morötterna från buljongkoket. Avsmakat med salt och peppar.

Något som också är bra är att göra god sås på buljongen. Värma kycklingen i denna och servera med pasta eller ris. Såsen kan smaksättas på valfritt sätt tex med citron eller curry. En annan variant är att göra en grönsakswok och på slutet tillsätta kycklingbitar.

Här dagens lunch under tillverkning. Kycklingen värms i en paprikasås baserad på buljongen och ungerskt paprikapulver (om du inte brukar frekventera Ungern så går det att beställa på nätet, extremt mycket godare än det du köper på ICA). Kan ätas med ris men denna gång valde jag att koka ungersk äggpasta.

Nu har jag ätit nog med kyckling för denna vecka. Resten av kycklingen och buljongen nu i frysen för framtida snabbmiddagar.

4 reaktioner till “Det ätbara året. September.

  1. Nu blev jag inspirerad att koka kyckling! Tyvärr har jag bara filé i frysen, så jag får invänta nåt trevligt extraerbjudande på Willys. Jag älskar såna här inlägg, som liksom pushar mig att göra saker eller reflektera kring mitt eget liv. Tack!

    Gilla

    1. Du kan ju i och för sig koka kycklingfiléerna också. Du missar den fina buljongen men kokt kyckling blir det ju…. Om du kokar i lite vatten med grönsaker och kryddor så lär det bli ett gott kokspad som kan vara en helt OK bas för en soppa eller sås.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s