Jag lagar byxor

Jag är kort och tjock. Att hitta bra byxor är därför inte helt lätt. När jag råkar snubbla över något som funkar köper jag därför ofta flera stycken av samma. Dessutom fördelar jag min tid mellan fyra olika boenden (lyxproblem, jag vet), och jag kan inte hålla på och släpa kläder kors och tvärs över Sverige och Europa. Ännu ett skäl till att ha dubbletter.

För några år sen hittade jag en modell av svarta jeansaktiga byxor med lagom grovt tyg, lagom stretch och exakt rätt längd. De hade överraskande bra kvalitet för sitt pris och klarade tvätt utan att tappa allt för mycket färg eller passform. Så jag köpte snabbt på mig fler. Ägde till slut fyra par som har fördelats ut på flera adresser. Använts flitigt i åratal.

Men åren tar ut sin rätt. Noggrann besiktning visade att de har slitits i fållen. Samtliga par har börjat fransa sig på exakt samma sätt. Sannolikt för att de är en ANING för långa. Vad göra? Degradera dem alla till renodlade hemmabyxor? Skänka till textilåtervinning? Laga??? Hur???

Jag googlade flitigt men lyckades inte hitta några tips som inte samtidigt innebar att byxorna blir centimetrar kortare och jag avskyr att ha för korta byxor. Lustigt nog hittade jag däremot massor av beskrivningar på hur man skulle GÖRA fransar på sina byxor.

Byxben före start.

Dags för egna idéer. Inte mycket att förlora annat än lite tid. Jag investerade i tre meter svart bomullsband. Drog igång den dagsaktuella podden från RikaTillsammans med FruEB (kan rekommenderas). Började experimentera.

Syutrustingen.

Jag klippte bort allt fransigt, vek och nålade fast bomullsband runt det dåliga partiet och sydde fast det med något som liknade efterstygn. Idealt borde jag nog ha gjort en kastsöm över det trasiga partiet först och tagit fram strykjärnet för att stryka det hela innan jag gick lös med nål och tråd. Men. Då hade jag tröttnat innan jag ens hade börjat. Det bästa är ju så ofta det godas fiende.

Och såhär blev det. Ganska prydligt om jag får säga det själv.

Så här långt är jag nöjd. Ser riktigt snyggt ut och i princip osynligt om ingen får för sig att kyssa mina fötter…

PS. Om ni undrar varför jag plötsligt har börjat producera så många inlägg är det för att jag ska försöka att även i bloggandet använda devisen ovan: Låt inte det bästa bli det godas fiende.

Alltså fler inlägg av sannolikt lägre kvalitet. Vi får se hur länge det varar…Don’t hold your breath….

Så jag försöker ägna mig åt LITE fler och nyttigare aktiviteter än drinkar (oftast utan paraply). Här en liten G&T i Ungern.

6 reaktioner till “Jag lagar byxor

  1. Bra fixat! Så tillfredsställsnde. Ser fram emot att få ta del av flera inlägg!
    /Frugala hedonisten

    Gilla

  2. Jag blir alltid glad när du skriver. I och med att du var ett par år tidigare än jag med FIRE så betydde din blogg mycket när jag planerade FIRE men inte hade berättat för någon.

    Gilla

  3. Det är roligt att lära sig mer om andra människor som man följt ett tag. Jag tycker inte denna typ av inlägg håller lägre kvalitet. Men såklart…jag försöker se det stora i det lilla och det blir bara jobbigt med ständiga paradigmskiften 🙂 Även jag lagar ibland mina byxor, jackor, skjortor eller shorts. Är uppfostrad så, född i mitten av 60-talet.

    Gilla

    1. Jag är ju född på det tidiga sextiotalet. Min mor som var född på tjugotalet kunde både sy och laga saker. När jag och systrarna var barn sydde hon alla våra kläder.

      Själv har jag aldrig varit särskilt händig. Levt mitt liv i huvudet. Jag kan baka och laga mat men i övrigt blir jag lite skrämd för det praktiska. Hade tvåa i syslöjd tex.

      Men det är kanske aldrig för sent att lära sig. Jag har nu lagat två av fyra par byxor. Två kvar. Bra mål för nästa vecka.

      Gilla

Lämna en kommentar