Pensionär på riktigt

Efter snart fem år utanför arbetslivet, där försörjningen kommit från sparpengar, privat pensionssparande och så småningom även tjänstepension, blev det dags.

Nu i januari fyller jag 63. Den tidigaste åldern då min årskull kan ta ut pension (vår riktålder tycks vara 67). Jag valde att gå ”all in” och tar ut all pension från detta tidiga datum. Inte för att jag nödvändigtvis behöver pengarna. Snarare för att jag inte till 100% litar på systemet utan vill ta hand om pengarna själv så länge det hela fungerar.

Den största nackdelen med detta ”tidiga” uttag är den extremt höga skatten som tas ut på pensioner före riktåldern. Vi pratar åtskilliga tusenlappar i månaden. När man läser artiklar om skatter kan man få intrycket av att den så kallade pensionärsskatten är avskaffad. Det stämmer över riktåldern men för ”unga” pensionärer finns den i allra högsta grad kvar.

Värt att tänka på för den som funderar på att ta ut tidig tjänstepension på kort tid och investera pengarna. Avkastningen måste vara väldigt hög för att kompensera denna skatt.

Eftersom min privata pension betalas ut ytterligare ett år kommer mina samlade pensioner detta år bli avsevärda. Lite drygt 50 000 kr/mån brutto. Även efter skatt kommer det bli en hygglig slant.

Lyckligtvis har jag de sista månaderna blivit klart bättre på att göra av med pengar så risken för att jag ska drunkna i pengar har minskat….

Från pensionsmyndigheten har jag beställt ett sk pensionärsintyg. Med det kan jag nu åka på rabatterad biljett på SL. 650 kr för 30 dagar istället för 1020 kr. Inte så dumt faktiskt.

I övrigt rullar livet på. Jag gör som sagt av med pengar (inlägg kommer).

Ett av mina lyxinköp. Muliverktyg från Tefal. Smörgåsgrill, våffeljärn mm.

I november blev särbon allvarligt sjuk (nu lyckligtvis näst intill återställd). Kanske skriver jag något även om det. Vi får se.

Sen hade vi jul. Trevligt men julklapparna gick på en slant. Bonusbarnbarnens önskelistor ledde till mitt livs första inköp av kinaplast.

Julkakor!
Kinaplast!

Vi har också just bokat årets första ungernresa. Blir i mars.

Ungern. Så här kommer ju vädret inte vara i mars men förhoppningsvis blir det trevligt ändå. Man kan ju alltid dricka varmt vin….

5 reaktioner till “Pensionär på riktigt

  1. Kul med en uppdatering. 🙂 Jag känner att pensionen är väldigt avlägsen för mig just nu, om jag ens går tidigare än vad man ”ska”. Sen lär väl pensionsåldern vara 70 år för min årskull, så då blir det förhoppningsvis ändå lite tidigare än då. Men 50 år som jag trodde först lär inte bli av. Ska ändå komma ihåg att räkna skattesatser när det närmar sig, det är verkligen en djungel!

    Jag läser gärna både om inköp och särbo. Skönt att hen mår bättre nu. ❤

    Gillad av 1 person

    1. Det är ju alltid en balansgång. Hur mycket ska man försaka idag för imorgon? Tidig pension är ju inte gratis. Att unna sig anses ju ganska skamligt i FIRE-kretsar. Men livet på vägen mot större frihet måste ju vara hyfsat njutbar. Vi pratar ju många många år.

      Själv slutade jag ju vid 58 år. Kanske inte så imponerande men ”min” riktålder är ju 67 år så jag klippte typ 10 år och är nöjd med det. Men jag ser ju att jag nog kunde ha gått tidigare. Jag tycks ju ha samlat på mig onödigt mycket pengar….

      Gilla

  2. Usch, det är så många som blir allvarligt sjuka hela tiden. Även jag själv som blev hjärtsjuk och opererad för 18 månader sedan. Skrev ett inlägg med titel ”Skitstorm” när allting bara haglade in över mig från omgivningen. Tyvärr har det inte avtagit sedan dess heller.

    Med förhoppning om fortsatt tillfrisknande.

    Gilla

    1. Man planerar ju aldrig för svår sjukdom. Och det ska man ju inte heller. Men det ligger ju faktiskt något i det slitna och lite töntiga uttrycket ”carpe diem”. För vi har ju alltid idag och om hur det blir imorgon vet vi ju ingenting. Inte ens om där blir em morgondag.

      Otäckt med hjärtsjukdom. Jag hoppas att du är bättre nu!

      Gilla

Lämna en kommentar