Jobba till 75…..

Fredrik Reinfeldt upprepar sig.

Jag köper förvisso att pensionssystemet inte med automatik kan ge allt till alla när vi blir fler och äldre. Jag köper att det finns människor som älskar sitt arbete och inget hellre vill än att jobba tills de dör (jag känner flera sådana som är klart 70+).

Men för de flesta andra är det helt orealistiskt att rusa runt i de plågsamma ekorrhjulen i typ 50 år.

Vi måste hitta andra vägar. Leva enklare. Spara mer. Ett mänskligare arbetsliv. Ett flexiblare arbetsliv. Socialförsäkringar som tillåter oss att pausa jobbandet utan att falla ur.

Om jag skulle vara tvungen att fortsätta som nu i typ femton år till skulle jag inte överleva. Det är inte något som jag bara säger. Det är sant.

4 reaktioner till “Jobba till 75…..

 1. Hear hear! Och det är här gig-ekonomin kommer in. Jag är helt säker på att du, efter några år av lösdriveri, kommer att hitta något du gillar att göra som du dessutom kan tjäna lite stålars på. Inte mycket, men tillräckligt för att stötta en redan frugal livsstil. Mina vänner säger ”Du har bara haft otur med arbetsplats”. Nej, det har inte varit något större fel på mina arbetsplatser. Det som har varit fel är arbetsformen; att vara instängd 9-5 samt ibland 6-23 vid resor, att tvingas in i en administrativ cirkus med floskelmöten, ”utvecklingssamtal” som alla egentligen hatar såväl den som leder och den som deltar osv etc. Hade jag fått gå in på respektive arbetsplats och bara ”göra min grej”, då hade det varit helt annorlunda.

  Gilla

  1. Det har i åratal talats om det flexibla arbetslivet. Där man varvar anställningar med ledigheter och går in och ut ur projektanställningar. Men i min erfarenhet och från min ”bransch” (statsförvaltningen) ser jag verkligen inget av det. Snarare tvärtom.

   Du har helt rätt i att jag med tiden kommer att ta mig för med nånting och förhoppningsvis också dra in en och annan krona. Jag har bara svårt att idag se vad det skulle vara. Allt som jag verkligen är bra på utförs idag av anställda i stora organisationer.

   Gilla

 2. Jag kan inte annat än hålla med. Vad som dock är bra är att vissa säger som det är – pengarna räcker inte. Att sedan ta det ett steg och börja spara till sin egen ”framtida guldkant” det är det tyvärr inte alla som gör.
  Trevlig helg!
  Egon

  Gilla

  1. Jo vi måste börja säga som det är. Vi kan inte fortlöpande konsumera allt vi drar in (och i vissa fall lite till) för att sedan räkna med att i ett antal decennier få ut lika mycket så att vi kan köra på tills den dagen vi dör.

   Man behöver inte börja pensionsspara redan i blöjåldern men att spara behöver man lära sig tidigt. För saker man vill ha. För att senare bygga buffert och ekonomiska marginaler. För att minska sina fasta kostnader inför att man en dag vill/måste lämna arbetslivet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s