Bostaden som investering

En diskussion som man förr eller senare måste ge sig in i när man pratar sparande och finansiellt oberoende är hur man ska se på sitt boende. Ska man äga eller hyra? Ska man amortera? Hur mycket ska man amortera? Kan man räkna bostadsvärdet som en del av sin stash?

Så många frågor och som vanligt ganska få självklara svar. Som så ofta annars landar man i det lite mesiga ”det beror på”.

Själv äger jag min bostad. Jag har alltid amorterat hårt. Detta sen nittiotalets räntechocker. I dagens läge skuldfri. Man har sagt mig att det är korkat. Med dagens boräntor borde jag låna och sätta pengarna på börsen och få en saftig nettoavkastning.

Det är möjligt att de har rätt men hur man än vrider och vänder på det så skulle det innebära att jag lånade till en riskinvestering och dessutom satte min bostad i pant. Jag har valt att inte hoppa på det tåget.

Jag räknar inte heller in lägenhetens värde i min förmögenhet. Kanske fånigt men tanken med det är att det är extremt svårt att få loss cash ur bostaden utan att sälja. I vart fall om man vill ha dessa pengar långsiktigt typ för levnadskostnader under lång tid.

Den stora finessen som jag ser det med att äga en obelånad bostad är att jag bor billigt. Jag är helt okänslig för stigande räntor. Dessutom finns ett dolt kapital som i ett extremt krisläge (typ plan c eller d) kan växlas in mot ett betydligt billigare boende i typ Säffle (inget ont om Säffle om nu någon läsare råkar bo där…).

2 reaktioner till “Bostaden som investering

  1. Låter som ett guldläge tycker jag. Vi köpte hus strax innan räntorna steg men hann låsa på 12%. Vilket var bra. Nu är jag ensam om huset och trots att jag amorterat mycket lite har jag en bra månadsavgift. Jämför med väninnor i lägenheter. Nu kom jag sent in i börsen och sparar det lilla jag kan. Huset får säljas om några år. Hoppas på en vinst i alla fall så jag förbättrar min pension. Som det är nu måste jag arbeta för att ha råd att bo kvar. Du har gjort allt rätt tycker jag. Mormora

    Gilla

    1. Hej Bodil. Ja jag har uppenbarligen lyckats få till vissa saker rätt. Oftast inte så planerat men genom att vara allmänt sparsam och ha en motvilja mot lån så har jag landat i ett rätt så bra läge. Men min bostad är ett led i min plan för ett bra liv. Inte en del av min placeringsplan.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s