Det ätbara året – januari

En sak som jag definitivt ska ägna mer tid åt när jag har slutat jobba är matlagning och bakning.

I FIRE-världen talar man mycket om ”gör det själv” vilket tycks betyda att man ska snickra, måla och reparera för glatta livet. Även om jag inte är särskilt opraktisk så är varken min expertis och mitt intresse speciellt framträdande på de områdena.

Mat däremot, är min grej. Så det vill jag utveckla. Jag vill bli bättre, mångsidigare och mera produktiv. Jag kommer att försöka få upp farten redan under våren så ni får stå ut med fler matrelaterade inlägg.

Krossfrallor

Bilden är lite mörk. Sannolikt behöver jag inte bara utveckla min bakningsteknik. Jag behöver bli bättre på att ta bilder.

Stress och utmattning är alltid katastrofala för mina matvanor och min hälsa. Bröd är något som vandrar ut och in i mitt liv beroende på vilken diet som jag tror mest på för stunden. Just nu är jag i en period där jag tror att det är OK med bröd i måttliga mängder. Däremot vill jag ha ett bröd som håller mig mätt länge och som ger lite mat till snälla tarmbakterier. Då är krossfrallor utmärkta.

När jag bakar har jag samma filosofi som när jag gör en gryta: tid är bra, mer tid är bättre. För krossfrallor gäller det i extra hög grad. Krosset behöver tid för att svälla och brödet behöver lång jästtid för att få en bra textur och en mogen smak.

De dåliga nyheterna är därför att detta inte är snabbmat. De goda nyheterna är att den aktiva insatsen är ganska måttlig.

Jag är inte så exakt när jag bakar bröd så nedanstående är inte att betrakta som visdomsord från ett orakel utan mera som en idéskiss.

Tag en dryg deciliter kross (vete, korn eller råg). Lägg i värmetålig bunke. Häll över typ 5 deciliter kokande vatten och låt svalna helt. Rör om då och då. Låt det gärna stå nån timme eller två extra.

När det har kallnat helt rör man ner ett halvt paket jäst, 1 1/2 tsk salt, 1-2 msk olivolja och några msk sesamfrön. Därefter mjöl. Det kan vara vanligt vetemjöl men man kan också blanda ner vad man har men om brödet ska bli hyfsat luftigt behöver huvuddelen vara vetemjöl. Själv är jag förtjust i stenmalet mjöl men det är ganska dyrt. Mängden mjöl är lite svårt att säga exakt men minst en liter och mindre än 1 1/2 kommer behövas.

Arbeta in så mycket mjöl att degen blir lite smidig och börjar släppa bunken. Man kan sticka ett finger i den, lite klibbigt är OK men om degen fastnar i ansenliga mängder rekommenderas mera mjöl. Själv brukar jag använda en stark elvisp med degkrokar men om man vill ha motion går det ju bra med en träslev. Är man rik och lycklig kan man använda en hushållsassistent.

Låt degen jäsa under bakduk ett par tre timmar (minst). Om den jäser över kanten är det bara att knåda ner den.

Stjälp upp den på en ren mjölad yta. Knåda och arbeta in mera mjöl om degen fortfarande är jobbigt klibbig. Dela i typ åtta bitar som formas till platta bullar. Lägg på plåt (jag använder bakplåtspapper). Jäs i ytterligare en halvtimme under bakduk. Grädda i 200 grader i 10-15 minuter.

Bröden går utmärkt att frysa.

2 reaktioner till “Det ätbara året – januari

  1. Känner igen mig i brödätarfrågan. Just nu är det glutenfritt som gäller. Ingen större skillnad i magområdet men två kilo ner på vågen. Har givit bort mitt vetemjöl. Jag ska spara receptet till nästa gång jag har mjöl hemma.
    Mvh Bodil

    Gilla

    1. Jag har under årens lopp verkligen velat hit och dit när det gäller gluten och spannmål. För närvarande inbillar jag mig att det är OK. Har istället snöat in lite på frågan om tarmfloran istället. En period förra året var jag riktigt duktig på att mata goda tarmbakterier och tappade några kilo och mådde riktigt hyfsat. Sen blev det höst med stress och utmattning och dieten blev som den blev så kilona och diverse inflammation kom tillbaka.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s