”Arbetslivet går stick i stäv med människans natur”

Jag vet inte om jag håller med om allt i denna debattartikel i SvD men där finns definitivt saker som jag känner igen.

Jag vet inte om det är just met trygghet vi behöver men mening är bra. Och frånvaro av idiotisk byråkrati.

2 reaktioner till “”Arbetslivet går stick i stäv med människans natur”

 1. ”Vi behöver jobba med roll- och gränsklarifiering istället för att uppmuntra överdriven och nednötande tillgänglighet och flexibilitet.”

  Det där med ”roll- och gränsklarifiering” har jag aldrig hört förut. Det är något jag saknar dock, att man tydliggör vad som ska göras och av vem och i vilken grad. Min upplevelse är att mycket flyter omkring i en dimma av otydlighet och oklarhet. Man får se till att hugga på de akuta bitarna hela tiden eftersom man inte alltid vet vad man borde prioritera. Det saknas inte initiativförmåga hos mig, men den är inte min vilja som räknas, utan vad chefen för tillfället vill ha gjort. Har märkt att det är allt för riskabelt att tänka för mycket själv, bäst att tänka ut vad andra vill, främst chefen. Man behöver inte kunna något så bra på en arbetsplats som att vänta in och läsa av otydliga och outtalade förväntningar. Raka frågor om saken ogillas, eftersom önskemålen kan skifta från dag till dag. Detta är förstås en subjektiv upplevelse. Andra uppfattar säkert helt andra saker som särskilda utmaningar i arbetsmiljön.

  Gilla

  1. Jag tror att det här kan se väldigt olika ut på olika arbetsplatser. Beroende på den interna kulturen och på vad det är som ska utföras. Min egen erfarenhet är nog snarare att man lätt fastnar i diskussionen kring roller och gränser. Missförstå mig rätt. Den diskussionen är superviktig men den kommer aldrig bli färdig eller kunna svara upp mot alla situationer. Och då skiter det sig. Man får konflikt och/eller defekta resultat.
   Jag håller helt med honom om den katastrofala ”nednötande tillgängligheten och flexibiliteten” något som i min erfarenhet ofta beror på kraven på att alla ska vara delaktiga i allting och att alla personer och processer är igång kontinuerligt och byggs utifrån en villfarelse att multitasking är effektivt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s