Vad är egentligen nödvändigt?

Åter i ekorrhjulet efter en bra vecka i Ungern. Som jag skrev i föregående inlägg ska vi här renovera ett hus och etablera ett deltidsboende. En del av huset är beboeligt och efter viss uppfräschning skulle vi nu för första gången också bo där.

En lite annorlunda situation eftersom lägenheten är i princip tom. Många ägnar sig ju åt prylbantning. Rensa ut onödigt. ”Skala löken” som man säger. Här blir det tvärtom. Skaffa saker alltså.

I liten skala kan vi kombinera det med rensning hemma. Överflödiga saker som ryms i resväskan. Jag hade tex rensat lite i kökslådorna så min tredjesortering knivar hade kommit med.

Vi har åtminstone tillräcklig utrustning för en enkel lunch…

I skrivande stund har vi nu dessa köksknivar, några glas, fyra rangliga köksstolar, ett slitet köksbord, en golvlampa och två tältsängar.

Tältsängar. Grymt obekväma.

Så nu börjar prylsamlandet. Frågan är hur mycket som faktiskt är nödvändigt. Vilka saker som verkligen skapar värde och vilka vi bara skaffar av slentrian.

Om du skulle börja helt från början, vad skullle vara dina fem viktigaste ägodelar?

7 reaktioner till “Vad är egentligen nödvändigt?

 1. Jättesvårt att svara på men sängarna är absolut viktigast för mig. Så roligt att inreda helt från början. Låt det ta tid så uppskattar man varje sak så mycket mer.
  Bodil

  Gilla

  1. Jag håller med dig. Tre nätter på dessa tältsängar har övertygat mig. Vettiga sängar står högt på listan.

   Och tid är klart viktigt. För att inte bara köpa på sig en massa jox som man tror sig behöva.

   Gilla

 2. Oj vilken utmaning! Jag tyckte jag var tuff som bara fyllde en bil med grejer när jag flyttade in i lägenheten (bland annat en madrass som jag sov på).

  Om jag tänker vanliga saker (inte typ tandborste/tandkräm), så skulle jag välja kudde (skönare att sova på golvet med den), kastrull, kniv, handduk och iphone. Givetvis utifrån att det finns ett fungerande kök. För då kan jag iaf laga nån slags mat, äta med hjälp av kniven, torka vad som behöver torkas med handduken (blä så äckligt när jag tänker på det) och min iphone innehåller så många bra saker så den är given.

  Gilla

  1. Kök finns men ännu inget kylskåp vilket vi måste skaffa givet att det sommartid blir klart över trettio grader varmt….

   Vi har en vattenkokare men ännu ingen kastrull. Hittills har matlagningen inskränkt sig till tekokning.

   Något slags skåp att lägga kläder i vore nog också bra. Jobbigt att ha allt i resväska.

   Gilla

 3. Jag bodde 1,5 år i en lägenhet och lyckades hålla det väldigt simpelt. Nu vet jag inte alls hur det är i Ungern, men en sak jag behövde investera i utomlands där jag bodde var stora plastlådor för att förvara mat tätt. Dvs så att inte djuren kunde komma åt det. Möbelmässigt hade vi endast 4 stolar, (vi hyrde stolar om det var något särskilt event) ett bord, en säng och ett tv-bord. Kylskåp och ugn var något jag också insisterade på att ha. Men det var inget måste egentligen utan mest lyx.

  Gilla

 4. Intressant. Jag har inte riktigt landat i hur mycket matlagning jag ska ägna mig åt i Ungern. Det är ju ett av mina stora intressen men drar ju med sig massor av prylar. Jag är just nu lite sugen på att inledningsvis minimera den biten.

  Hur skulle du ha gjort utan ugn och kylskåp? Genomgående ätit ute?

  Gilla

  1. Ja, precis, det var mycket billigare att äta ute. Men jag ville äta hemma för att kunna laga det jag ville, och på mitt sätt. Är väl en vanesak. Det var inte vanligt att ha kylskåp eller ugn där. Däremot hade ganska många en kokplatta eller spis, men när man köpte maten ute så var det ofta att det lagades över eld.
   Kylskåp klarade de sig utan då alla köpte bara de saker de skulle använda precis då. Inget sparande av varor. Sen köpte man bara is om man hade fest och ville ha kall dryck tex.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s