En dag i frihet, ett test.

Hur ser det fria livet ut egentligen? Vad vill jag ha ut av det?

När man läser svenska FIRE- bloggar, hur man där och i tidningsintervjuer ”försvarar” sig mot argumentet ”tänk om alla skulle göra så” , verkar det väldigt mycket som om hela grejen är ganska altruistisk. Vara med barnen. Ta hand om föräldrar. Volontera. I vart fall ska man gigga.

Jag känner mig alltid lite utanför när jag läser det. Mina motiv är huvudsakligen egoistiska. Jag vill slippa ett jobb som gör mig sjuk. Jag vill sköta min fysiska och psykiska hälsa. Jag vill ha ett lugnare och mera kravlöst liv. Kunna göra det jag själv vill och prioriterar. Just nu längtar jag allra mest efter att tillbringa lugna dagar i och kring hemmet. Pyssla, läsa, promenera. Kanske faktiskt bara sova.

Jag inser att det finns risker. Att jag blir helt förslöad, uttråkad och faller in i någon form av överkonsumtion (typ TV, sociala medier, mat, spel). Visst, det kan hända, men för ett antal år sen tillbringade jag en längre period mellan jobb och fixade det. Men OK, jag lärde mig då att dagar utan ett jobb att gå till kräver något slags struktur. Speciellt om man har planer som man vill förverkliga.

Eftersom jag har en del semester att sätta sprätt på innan jag slutar så tog jag igår en ledig onsdag. Mest för att jag ville vila men också för att testa om en helt vanlig vardag hemma i ensamhet är så underbar som jag inbillar mig.

Jag inledde experimentet redan på tisdagen med att smita tidigt från jobbet. Promenera hem i lugn takt medan det fortfarande var fullt dagsljus. Ta en kopp grönt te. Läsa en tidning. Gå och slänga skräp. Lite sånt. Se en film på tv fast den höll på till efter elva.

Ingen väckarklocka. Sov lite längre. Låg kvar i sängen och läste nyheter i telefonen. Åt frukost i lugn och ro och hade ro att djupläsa en lång artikel i SvD som var sällsynt relevant (Konsten att stanna upp, tagga ner och hitta hem).

Jag hade satt upp få mål för dagen: två promenader och röjning i städskåpet så att dammsugaren skulle kunna bo där istället för i klädkammaren.

Morgonpromenad. Intressant att studera trafiken. Mitt på förmiddagen är det närmare 50% yrkestrafik.

Vädret var fint. Det var vår i luften och jag ångrade att jag inte hade tagit med mig en bok.

Notera mannen på bänken med tidningen. Där ska jag sitta och läsa fina dagar.

Jag var ute närmare en timme. Kom hem och fixade en enkel lunch. Det var så varmt att jag kunde ha balkongdörren öppen.

Skafferistädning. Enkel linsgryta gjord på konserver.

Sen tog jag itu med städskåpet. Som alltid leder det ena till det andra. Men jag fixade det till slut. Ibland är det befriande att ägna sig åt enkla jordnära problem som inte kräver projektplaner, styrgrupper och uppföljning… Vilade en stund och gav mig sedan ut på promenad två. För att få omväxling tog jag bussen några hållplatser.

Hamnade så småningom vid Stadshuset. Där kunde jag än en gång inspireras av den dramatiska arkitekturen och ha roligt åt kinesiska turistgrupper.

Sammantaget var det en utmärkt dag. Tyvärr började jag redan efter lunch inse att experimentet snart skulle vara slut. Att en vanlig arbetstorsdag närmade sig med stormsteg.

Naturligtvis kommer mitt arbetsfria liv ofta att vara något mer produktivt än vad den här dagen visar men den gav klart mersmak. Den gjorde mig än mer säker på att min plan som går ut på att inte ha någon plan, är helt rätt för mig just nu.

4 reaktioner till “En dag i frihet, ett test.

 1. Låter som en riktigt härlig dag!

  När jag var arbetsbefriad ett halvår (med lön) hade jag fullt upp med att rida och greja med hästarna hela dagarna. Samt träffa vänner för att äta lunch/middag ihop, upplevde att det var lättare då en av oss var flexibel med tider sas. Det enda smolket i bägaren var att jag behövde hitta ett nytt jobb, så ibland kände jag mig ganska stressad. Jag skulle gärna ta en sån period igen, men med ett fast jobb som trygghet i bakgrunden. Fast chefen skulle väl få slag om jag bad om föräldraledigt ett år utan att vara gravid… 😉

  Gilla

  1. Jag hade inte heller problem med att fylla mina dagar under min jobblösa period men jagandet efter ett nytt jobb var stressande. Det håller jag med om.

   ”Föräldraledig ett år utan att vara gravid”….det vore verkligen något! Jag har ofta tänkt just det. De som har skaffat sig några barn har ju kunnat släppa jobbet under typ ett år. Jag har aldrig riktigt känt suget efter att ha barn. Däremot en intensiv längtan efter den typen av break.

   Gilla

   1. Samma här! Föräldraledig ett år utan att skaffa barn verkar ju optimalt 🙂 (man kan skaffa barn utan att vara gravid… via adoption) Jag har också haft möjlighet att vara ledig med lön vid ett tillfälle. Jag blev uppsagd pga arbetsbrist, utan arbetsplikt under uppsägningstiden, och då passade jag faktiskt på att verkligen ta ledigt och inte stressa upp mig med att direkt leta nytt jobb. Det var helt underbart, även om det inte var så lång period.

    Gilla

   2. Smart av dig att verkligen ta chansen att vara helt ledig. Om det är en sak jag ångrar så är det att jag inte gjorde det samma när jag hade en liknande situation.

    Så länge nu har man pratat om den mera flexibla arbetsmarknaden där man går in och ur anställningar men jag ser inte att den verkligen är på väg. Det bästa med en sån vore ju annars att man skulle kunna ta sig verkligt lediga perioder. Jag tror såna kommer att vara nödvändiga om vi i framtiden ska kunna arbeta så länge som man nu påstår. Med lite frihetskapital skulle det ju kunna bli möjligt.

    Skälet till att jag inte tog chansen att ta ett verkligt break då för länge sen, var att jag hade fått en nollad SGI vilket jag inte vågade mig på just då.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s