Vad jag inte visste om pensionsförsäkringar

Ordet ”Försäkring” är ju ett av de trygga orden. Om jag har försäkring är jag skyddad från livets allmänna jävelskap. Men ett antal år i livets hårda skola har också lärt mig att så fort ordet försäkring kommer in i bilden kommer trassel att uppstå. Försäkringsbolag lever ju tyvärr på en kombination av maximerade premier och minimerade utbetalningar.

När man började skrämmas om pensionerna då i början av nittiotalet var lösningen att starta ett privat pensionssparande. Det gjorde man i en pensionsförsäkring. Varför det hette försäkring och eventuella konsekvenser av detta faktum var i vart fall inget som jag funderade på runt trettio. Man sa att det var bra och så fick man dra av på skatten. Så jag sparade. Inga jättesummor men med åren har det blivit en slant, närmare 600 000 kr.

Nu när jag har slutat jobba har planen varit att ta ut försäkringen på kortast möjliga tid. Det är skattemässigt fiffigt eftersom jag de närmaste åren inte planerar att ha några övriga inkomster.

Efter sex månader utan inkomst skulle det kännas bra om det började flyta in lite friska pengar.

Eftersom allt jag har läst om dessa försäkringar säger att man kan ta ut dem från femtiofem och jag har jag pratat med min personliga bankman om saken vid ett flertal tillfällen förutsåg jag verkligen inga problem. Informationen var att jag, en till två månader innan jag vill börja ta ut pengarna, ska anmäla det till den normala kundtjänsten.

Sagt och gjort. I november ringde jag och anmälde detta. Att jag från och med januari 2020 vill starta mina utbetalningar. Handläggaren hade vissa svårigheter men lyckades till slut få till det men sa samtidigt något kryptiskt om att jag kan komma att behöva fylla i en hälsodeklaration. Jag försökte få klarhet i vad min hälsa hade med saken att göra men utan framgång.

Två veckor senare damp det ner ett formulär för hälsodeklaration och ett märkligt följebrev som svamlade om efterlevandeskydd och försäkringskollektivet. Jag fattade inte mycket av detta trots att jag i mitt yrkesliv har läst hyllmeter av komplexa utredningar, lagparagrafer och avtalstexter.

Där fanns ett nummer att ringa om man hade frågor. Efter att ha lyssnat på ringsignaler i typ en kvart fick jag så prata med en människa. Som förklarade att det var en ÄNDRING AV FÖRSÄKRINGSVILLKOREN att ta ut pengarna från 59 års ålder. Och eftersom jag hade avtalat bort efterlevandeskyddet fanns det risk att försäkringskollektivet skulle luras på pengar om jag hann få ut mina pengar innan jag dog (eftersom jag sannolikt var dödligt sjuk eftersom jag ville ha ut mina pengar redan nu…. ).

Jag som aldrig har planerat att lura någon på pengar (inte ens försäkringskollektivet). Jag som har tagit bort efterlevandeskyddet eftersom jag saknar arvingar i första arvsklassen och enbart dessa kan anges som förmånstagare. Jag som dessutom inte (såvitt jag vet) är döende. Jag blev faktiskt ganska irriterad.

Till att börja med har jag inget minne av några försäkringsvillkor som låste fast 65 år som given utbetalningstid. Men OK, det var länge sen. Och vid den tiden hade varken jag eller någon annan tankar om någon annan pensionsålder.

Nåväl. Efter en hel del grumsande fyllde jag i hälsodeklarationen. Bortsett från lite högt blodtryck och typ 20 kg övervikt är jag hyfsat frisk. Jag var också tvungen att ge dem tillåtelse att kontakta mina vårdgivare för att kolla att jag inte ljuger.

Så slutet gott allting gott? Ja såtillvida att jag kommer att få mina pengar utbetalda med början i januari 2020. Men……

Det som stör mig i hela denna historia är att för detta sparande tycks försäkringsinslaget kunna resultera i att jag INTE hade fått ut mina pengar. Om jag nu hade fått diagnos och/eller behandling för någon av de specificerade sjukdomarna hade de kunnat hålla inne mina pengar i sex år till så att de inte blev slutbetalade förrän om elva år. Det är en lång tid. Och det handlar de facto om pengar som JAG har betalat in personligen. Lite skrämmande tycker jag.

Så hur väl man än planerar kan man plötsligt befinna sig på en smalare och krokigare väg än man hade tänkt sig.

En reaktion till “Vad jag inte visste om pensionsförsäkringar

  1. Så bra att veta.. Jag har ingen sådan försäkring men min sambo har en som han snart ska ta ut. Då får vi se om han också får fylla i en hälsodeklaration.
    Bodil

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s