Idag sålde jag indexfonder

I tidningen läser jag att börsen har nått en ny rekordnivå. Igen får man väl säga. Vi som samlar tillgångar i ladorna (såsom indexfonder), för att leva på i en framtida friare tillvaro, räknar ju med just detta. Att börsen över tid stiger till allt högre nivåer.

Likväl brukar börsen av outgrundlig anledning alltid vackla och falla tillbaka lite varje gång rekordnivåer uppnås innan alla har vant sig.

Vad framtiden för med sig denna gång vet ingen men klart är att vi nu har haft en ganska lång period av utomordentlig uppgång som har gjort det klart tillfredsställande att studera ”summan” som nästan magiskt växer för varje månad. Detta trots att jag i ett halvår helt har saknat löneinkomst. Trevligt.

Det går naturligtvis inte att tajma börsen hur mycket kursinformation man än slukar men en hemtagen vinst är en hemtagen vinst.

Men jag är en försiktig general. Och befinner mig i uttagsfasen. En sättning kommer och är det något som jag helst vill undvika så är det att behöva realisera förluster. Det är inte alls lika roligt som det är att ta hem vinster.

Jag har två parametrar som jag håller koll på. Dels att jag har en likvid som täcker i princip tre års behov av cash. Dels att likviden inte avviker alltför långt under 20% av tillgångarna.

De kombinerade effekterna av börsuppgången och sju månaders förbrukning av cash gjorde att det var dags att justera balansen mellan aktier och likvid. Så jag sålde av svensk indexfond för i runda slängar hundratusen. Känns bra. Förhoppningsvis fortsätter börsuppgången länge än men OM coronavirus, brexit, amerikanska presidentvalet eller godtycklig svart svan stökar till det så kan jag sitta lugnt i båten. Åtminstone när det gäller cash till den dagliga filmjölken. …

Snart bär det av till Ungern igen. Bland annat för nationaldagsfirande. Bilden från förra året.

5 reaktioner till “Idag sålde jag indexfonder

 1. Hej!
  Mycket intressant att läsa en blogg om tiden kring ett tidigt utträde från arbetslivet!
  Jag hamnade här av en slump.

  Det finns ju många bloggar som behandlar uppbyggnaden av kapital men vid 54 års ålder har jag passerat den fasen.

  Min plan är att lämna yrkeslivet om två år strax innan jag fyller 57.
  Intressant att se att du rekommenderar att man inte ska berätta det alltför tidigt.
  Själv tycker jag det känns falskt att sitta på medarbetarsamtalet och diskutera långsiktig kompetensutveckling när jag vet att jag bara kommer att vara kvar i två år till.

  Intressant också att läsa att det krävdes en ifylld hälsodeklaration för att få ta ut pensionsförsäkringen på begränsad tid. Så kommer det nog att bli för mig också. Min plan har nog vissa likheter med din:

  57-60: privat pensionsförsäkring + andra kapitalinkomster
  61-63: privat pensionsförsäkring + tjänstepension med livslångt uttag + andra kapitalinkomster vid behov
  64-??: allmän pension + tjänstepension med livslångt uttag + andra kapitalinkomster vid behov

  Vänliga Hälsningar
  Lars

  Gilla

  1. Hej Lars och välkommen till bloggen!
   Intressant att vi har så lika upplägg. Jag håller med dig om att det känns falskt att sitta och låtsas vara långsiktig. Det var just därför jag var öppen så tidigt. På många sätt var det ju ett riktigt beslut men det kostade också. Kanske inte just att jag berättade men det faktum att jag själv hade så lång nedräkningsperiod från mitt eget beslut. Arton månader är en lång tid när man är utmattad och inte längre känner arbetsglädje. Med facit i hand kanske jag borde ha klivit av ett år tidigare.

   Din uttagsplan ser ju bra ut. Inte helt olik min egen. Nu har jag min privata försäkring, avkastningar och visst nallande på kapitalet. Uttag av pension från 63 eller 64 (beror lite på hur börsen går under de närmaste åren). Livsvarigt på det mesta.

   Gilla

 2. Nu har jag visserligen inte bestämt när jag ska sluta men jag ser det inte som konstigare än att man kanske kommer på att man ska byta jobb. Nog har jag vid fler än ett medarbetarsamtal suttit och funderat på om jag är kvar när det är dags nästa gång.
  Nåväl, kul att läsa om den som tagit steget och tankarna kring pengar och det sociala samspelet med omvärlden.
  Vad får du för bemötande om du träffar nya människor? Men det kanske inte inträffar? Är du friherrinna eller frihetsstuderande eller ledighetsforskare?

  Gilla

  1. Du har ju helt rätt i att det aldrig finns garantier. Man kan ju helt enkelt byta jobb. Och jag har ju ofta haft långsiktiga diskussioner med medarbetare som utan att blinka har sagt upp sig typ tre månader senare.

   När det gäller vad jag säger till folk så beror det lite på omständigheterna. Goda vänner vet så där är det inga problem. Helt nya bekantskaper är lite svårare. Man riskerar lätt att komma in på frågan om pengar och det känns på nåt sätt skrytsamt att säga att jag tänker leva på sparpengar i typ fem år.

   Häromveckan mötte jag en granne i hissen mitt på dagen som frågade om jag var på väg tillbaka till jobbet. Jag blev lite ställd och svarade bara ”inte idag”. Jag måste börja samla på korta vettiga svar på den typen av frågor.

   Gilla

   1. Jag har faktiskt haft några stycken på mitt statliga verk som har sagt upp sig med näsan mot väggen eller på väg genom den med orden ”jag ska ta ledigt och fundera på vad jag ska göra framöver”. Nu är de ju mellan 30-40 och har småbarn så ursäkten är mer begriplig än vid 58 men du kan ju prova
    – jag har tagit ledigt för att starta eget, vet inte inom vad ännu
    – tänkte läsa lite kurser på universitetet och så tar du reda på namnet på någon kurs i något obegripligt långt borta.
    – ska volontärarbeta i Ungern och dra till med något obegripligt

    Berätta mer från lägenhetsrenoveringen och -inredningen i Ungern!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s