Det ätbara året: februari

Som sagt, jag försöker igen att hyfsat uthålligt producera en månatlig, matrelaterad bloggpost.

Januari och februari sägs vara fattiga månader. Åtminstone läser jag ideligen detta i tidningen. Jag kan inte påstå att jag själv upplever det så. Däremot är december en väldigt dyr månad. Min uppföljning av mina utgifter säger också att jag lägger för mycket på mat. Dessutom tycker jag också att jag slänger lite för mycket mat som har blivit lite för gammal.

Så en februrarihelg med eländigt stormande och regnande experimenterade jag med att helt skippa ICA-besöket och se vad jag kunde åstadkomma utifrån vad som fanns i särbons kyl, frys och skafferi.

En utgångspunkt var att han har ett eget skafferistädningsprojekt som går ut på att vi ska dricka upp även mera obskyra viner vi har fått i present, när de har blivit stående några år. Nu hade turen kommit till ett svenskt torrt bärvin vid namn ”Jakt”.

Detta inspirerade mig till att gräva fram ett paket renskav som hade blivit kvar på botten av frysboxen som fick bli stommen till lördagsmiddagen. Med hjälp av en överbliven burk crème fraiche, några lökar och ett par gamla morötter blev det en renskavsgryta som åts med ris och gröna ärtor (också från frysen).

Till förrätt blev det en tonfiskröra (tonfiskburk, hackad purjo, tärnad tomat (som definitivt hade sett bättre tider), citronsaft, olivolja, salt och peppar). Röran serverades på en bädd av romansallad som hade överlevt i en påse i kylen sen föregående helg.

Avslutningsvis lite mintchoklad som hade blivit över från någon fest.

Inte så dumt faktiskt. Visar att det inte bara är möjligt att fixa något ätbart utifrån vad vi redan har utan att det ofta kan bli nästan lyxigt. Detta fastän min ursprungliga bedömning var: ”Jag måste handla vi har ingenting hemma”.

Sensmoral: Det är sällan fullt så tomt i kyl och skafferi som vi inbillar oss.
Nej verkligen inte tomt!

2 reaktioner till “Det ätbara året: februari

 1. Bra jobbat! Det lät gott men jag undrar om vinet förhöjde eller sänkte? Och så undrar jag vad du skulle laga för mat till vinet ”Ernst” 😜

  Det som ligger i kylskåpet är ju inom synhåll så där går det ganska bra att hålla undan men det som ligger i frysboxen syns ju inte på samma sätt så där får man djupdyka ibland.

  Jag är också särbo och det leder åtminstone för mig till problem med fräschören och sortimentet fram för allt i mitt eget kylskåp (jag är oftast hos honom på helgen). Efter att ha kastat nog många mögliga limpor och utgångna pålägg alternativt inte haft frukostmat alls eftersom jag inte kommit ihåg att handla så äter jag numera 2 kokta ägg och majonnäs och te till frukost. Mat som går att ha flera veckor hemma utan att det blir dåligt. Dessutom står man sig länge utan blodsockerfall.

  Sedan jag hittade picklade grönsaker på burk så har matlådorna definitivt fått sig ett lyft och kostcirkeln på tallriken blev lite rundare. Dessa burkar står sig bra i kylen och man hinner äta upp allt innan det blir dåligt.

  När jag blir FIRE ska jag börja baka bröd själv!

  Gilla

  1. Svårt att para viner överhuvudtaget. Och jag ryser lite vid tanken på ett vin som heter Ernst. Har lyckligtvis kunnat undvika de flesta kändisvinerna.

   Håller med dig om att särbolivet komplicerar mathållningen (annars är det toppen). Men det finns risk för mycket svinn eller ensidig meny. För mig funkar det bättre nu när jag inte jobbar. Jag bär diverse rester fram och tillbaka och är bättre på att använda frysen. Glöm allt som sägs om att man inte kan återresa saker. Det är en gammal myt. Är maten fräsch kan man definitivt frysa den igen. I vart fall för en vecka eller så.

   Jag bakar bröd mest när vi är på landet men planerar att komma igång med det även i stan. Mycket billigare och oftast godare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s