Är du beredd?

En sak som länge har stått på min ”borde-ta-itu-med”-lista är min krisberedskap. Det moderna samhället är ju ganska sårbart och min grundfilosofi är att man som god samhällsmedborgare har ett visst ansvar att ta hand om sig själv.

Men det kan ju lätt gå överstyr. Rimlig framförhållning och planering kan lätt övergå i hejdlös prepping för att kunna överleva i det postapokalyptiska samhället. Speciellt om man som jag har lätt att falla in i ett allt eller inget mood.

Så jag har ju inte gjort nånting alls. Men de senaste dagarnas coronanyheter med turisthotell i karantän och 50 000 italienare i något slags avspärrning gjorde att saken började kännas mer aktuell. Speciellt som jag nyligen har rensat ut massa saker i mitt skafferi som för åratal sen hade passerat sitt tjänlighetsdatum.

Nu tror jag ju inte direkt på att vi är på väg in i en pandemi men om smitta faktiskt skulle spridas i Stockholm verkar det ju ovanligt korkat att behöva utsätta sig för den bara för att jag just nu råkar ha ett tomt skafferi. Eller råka ut för helt tomma hyllor i butiken som jag såg på TV- nyheter igår i ett inslag från Milano.

Så jag köpte mig en kasse varor med lång hållbarhet i min lokala butik för att göra mitt skafferi lite mera krisförberett. Tillsammans med vad jag redan hade kan jag överleva ett par veckor så länge det kommer vatten i kranen. El är också bra men i nödfall kan det mesta ätas kallt.

Lite nödföda….

Det får räcka för närvarande men jag funderar på att leta fram mitt gamla stormkök med tiden. Kanske investera i en handlampa som kan laddas med vev. Någon slags lagring av vatten även om det verkar mycket besvärligt i min lilla lägenhet…..

Det finns helt enkelt hur mycket som helst som man kanske borde göra/skaffa. Just nu nöjer jag mig med att säkerställa att jag har lite käk hemma.

Hur tänker ni när det gäller krisberedskap?

11 reaktioner till “Är du beredd?

 1. Bra inlägg! Vi gjorde faktiskt slag i saken och köpte på oss ett matförrådförråd som räcker i ett par veckor. Även värmeljus/toapapper/vatten etc. Körde iväg en beställning på Willys och fick hemleverans på 11 kassar. 1900 kronor men en billig försäkring.

  Gilla

 2. Jag vill egentligen vara förberedd, men ofta slutar det med att jag äter upp reservmaten för att jag inte orkar åka och handla… Just vatten är jag kluven kring, då jag har ett väldigt litet boende samtidigt som jag bor på en gård där det rimligen måste finnas en nödlösning för vatten till djuren. Så jag hoppas att jag kan haka på där. Men kanske borde jag ha några flaskor bubbelvatten i kylen ifall det tar tid att få igång reservsystemet.

  Hörde fö idag att det varit cyberattacker mot ett par elbolag, Arlanda samt bankomater, så kanske ska man ta tag i det där preppandet förr snarare än senare… Jag borde verkligen ta ut lite kontanter att ha hemma i händelse av kris. Kanske börja tanka bilen lite oftare också. Hm…

  Gilla

  1. Ja why not. Vi har typ 1500 kr i cash som förvaras med maten. Alltid något. Det är en full tank och några kilo ris o bönor 🙂

   Gilla

  2. Att äta upp reservmaten är ju i och för sig inte fel. Förr eller senare MÅSTE dem ju ätas om den inte ska slängas. Det gäller väl bara att komma ihåg att ersätta det ätna…

   Vatten är ju verkligen ett problem när man bor i en liten lägenhet. Jag har lekt med tanken att frysa in några pet-flaskor med vatten. Då skulle jag inte törstar ihjäl omedelbart. Dessutom skulle de hjälpa till att kyla mat om elen försvinner. Problemet är bara att min frys är så liten att det klart skulle begränsa mängden mat jag kan frysa.

   När det gäller kontanter är jag lite gammaldags. Även om jag använder kort för det mesta så har jag alltid några tusen i cash i plånboken.

   Gilla

 3. Jag har läst på flera ställen att en ren dunk med vanligt dricksvatten håller sig 6 månader i kylskåp. Så jag byter i min 5 liters dunk till jul och midsommar.
  Däremot är jag sämre på att bunkra mat, jag räknar med att äta upp det som redan finns. Jag är tillräckligt trött på att hitta utgångna paket i skafferiet och frysen!

  Pannlampa , batterier och en vevradio som dessutom har usb-port så man kan ladda telefonen så kommer man ännu längre. Lite reservkontanter vore inte fel.

  I händelse av en fullständig apokalyps så har jag kvar farmors gamla myntsamling med silvermynt. Jag räknar med att det går att göra byteshandel med den ifall hela pengasystemet gått åt helsicke. 😃

  Gilla

  1. Jag kanske skulle testa vattendunk i kylen men min kyl är ju tyvärr också ganska liten. En sån där fiffig radio har jag på listan av sånt som jag kanske borde köpa.

   För den potentiella apokalypsen har jag sparat mina gamla vigsel- och förlovningsringar. Guld är ju alltid guld 😀.

   Gilla

   1. Dunken behöver ju inte stå kallt. Jag har en 5 liters dunk ståendes under trappan och så en PET flaska under diskhon plus ett par i frysen. På så sätt har jag iallafall 10 liter vatten jag kan använda

    Gilla

 4. Frysarna är fulla, i övrigt har jag ingen krisberedskap. Jag tror jag har slutat tro på kriser… 😉

  Gilla

  1. Det finns ju en tendens för närvarande att blåsa upp allt till hot och katastrofer. Det kan knappt regna lite utan att folk ska tro att jordens undergång är här. Media har ju en stor skuld i det. Så det bästa är säkert att göra som du.
   Inte heller jag tror egentligen speciellt på dem. Däremot tror jag på trassel och strul.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s