Det ätbara året. April.

I likhet med de flesta andra denna extraordinära vår får jag revidera mina planer. Givet ämne för ett ätbart aprilinlägg hade annars varit vad jag brukar kalla ”Den maffiga påsktårtan”.

Varje år brukar klanen samlas hos min särbo typ en vecka efter påsk för en påskmiddag. Sen ett antal år förväntar man sig att denna tårta ska materialisera sig. Så blev det inte i år. Varken middag eller tårta.

Social distansering är grejen i år.

Så vad kan vara lämpligt? Själv gör jag mitt bästa för att undvika smitta för mig och särbo men mat måste vi ju ha. Så jag handlar men minimerar antalet besök i affären. Jag är nu på åttonde dagen sen mitt senaste besök och planen är att nästa besök ska bli tidigast måndag. Alltså två veckor.

Det är ju faktiskt inte nån konst när man har tillgång till kyl och frys. Förpackat kött håller sig oftast minst en vecka. Potatis och rotfrukter klart längre än så. Ägg, smör, grädde är också bra. Det finns dessutom massor av utmärkta frysta grönsaker, bär och örter.

Problematiskt är egentligen bara färska bladgrönsaker och en del frukt.

Så vi lever rätt gott. Jag har också experimenterat lite. Testade tex att göra ugnstekt ”allt i ett”-köttfärs. En köttfärslimpa i långpanna med finskivad potatis, morötter och lök. Ringlat smält smör över potatis och grönsaker. En timme i ugnen. Blev väldigt bra. Smakade faktiskt lite som sjömansbiff om nu nån minns den rätten.

Som så ofta glömde jag att ta en bild på rätten när den kom ur ugnen. Här lite rester i lunchlåda. Inte fullt så lockande. …

Till efterrätt gjorde jag smulpaj på en ask blåbär från frysen (ett tips är att ersätta en del av mjölet med mandelmjöl om du har, det blir supergott). Till det färdig vaniljsås i tetra (håller i evighet i kylskåpet, alltså nåt man alltid kan ha hemma).

Blåbärspaj. Försvinnande god.

Jag är ofta lite skeptisk mot fryst kyckling men köpte en påse med majskycklingklubbor som faktiskt blev väl så bra som färska när jag ugnstekte dem i långpanna med smör, soja, citronsaft och kryddor. Gott med grönsaksris till.

Här en liten bild på mina senaste krossfrallor. Rutor bakade i långpanna. Praktiskt om man inte orkar rulla dem. Platta ut degen i smörjd långpanna. Skär i rutor med oljad degskrapa eller kniv. Nagga med gaffel innan du jäser en sista gång.

Krossfrallorna. De blev underbart fluffiga och goda. Om än inte så vackra.

En bieffekt av att bara handla mat varannan vecka och i princip inget annat heller är att utgifterna blir minimala. April blev min med stor marginal billigaste månad sen jag började bokföra alla utgifter i september 2018. Börsen har ju också återhämtat sig lite. Jag är nu i princip tillbaka där jag var i juni förra året vilket får anses hyfsat OK.

Så jag ska väl inte klaga men jag längtar efter lite mer normalitet. Jag vill ta bussen nånstans. Kunna träffa släkt och vänner i all anspråkslöshet.

Jag vill också kunna resa till Ungern igen. Jämfört med många andra har jag ju det jättebra men det börjar bli frustrerande att inte kunna planera nånting under detta år.

Ungern i mars. Vi får se vilken årstid det blir på nästa bild….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s