Nytt år…..hög tid

Det nya året 2021 är i skrivande stund bara timmar borta. Traditionellt ska man nu se bakåt. Summera. Utvärdera. Men jag är trött på 2020. Jag vill se framåt. Jag vill ha något nytt. Eller kanske inte nödvändigtvis nytt utan bara vanligt normalt liv. Där man umgås. Där man kan vara lite spontan. Det vill jag se mer av 2021.

Så ett bra nytt år. Vilka är förutsättningarna?

Det jag ju inte kan kontrollera är pandemin. Men vaccinen är här. De kommer med tiden göra en dramatisk skillnad. Det tror jag på. Det MÅSTE jag tro på.

Annars handlar det ju om mig. Vad vill jag göra? Vad behöver jag för att göra det? Tid, pengar, mod och uthållighet. Bra början.

Tid har jag. Pengar då? Hur står det till med pengar?

Varje månad, i samband med att jag betalar räkningarna, så gör jag en enklare ekonomigenomgång. Kollar konton och placeringar. Noterar summan. Stämmer av balans cash/aktier. Kollar hur mycket jag har förbrukat och till vad. Räknar hur många månader jag håller mig flytande på cashen. Lite sånt. Siffrorna ser utmärkta ut. Jag är rikare nu än när jag slutade jobba.

Mer sällan, kanske tre gånger om året går jag mer på djupet. Kollar prognosen på ”Min pension”. Justerar min livskalkyl-excel. Laborerar med lite olika snittavkastningar, snittförbrukningar och uttagstider för pensionerna.

För någon vecka sen gjorde jag just det och resultatet får mig att på allvar börja överväga en förändrad strategi.

Det är en handfull veckor tills jag fyller sextio. Lite färre år tills jag kan ta ut min allmänna pension. Till min stora överraskning ser det ut som om jag faktiskt kan ta ut tjänstepensionen redan från sextioett (måste kollas). Enbart tjänstepensionen tillsammans med den gamla pensionsförsäkringen som jag redan tar ut täcker gott och väl min nuvarande förbrukning. Övrig pension blir ju då en ren bonus. Därtill har jag kapitalavkastningen som i snitt ger ytterligare ett respektabelt antal tusenlappar i månaden. Dessutom har jag ju kalkylerat med att det är OK att på sikt förbruka kapitalet.

Nu visar mina senaste kalkyler att kapitalet bara kommer att öka givet att världsekonomin inte kraschar totalt de närmaste typ tjugofem åren.

Om jag applicerar 4%-regeln blir det löjligt stora arv till syskonbarn och bonusbarn om jag håller mig vid liv några decennier till. Inte så att jag missunnar dessa trevlig personer en slant men det finns ju gränser.

Så min nya strategi blir att ta ut allt vad jag kan i pensioner så tidigt det går (men livsvarigt förstås). Sen ska jag tillåta mig att spendera mer på sånt som jag vet ökar min livskvalitet och som gör mig glad länge.

Tricket blir ju förstås att klura ut vad det är. Lite tydligare har det ju blivit under detta deprimerande coronaår då jag inte har KUNNAT göra en massa saker:

 • Umgås med folk.
 • Äta på restaurang.
 • Gå på utställningar, föreställningar och konserter.
 • Resa i Europa.
 • Vara i Ungern.

Dessutom vill jag:

 • Äta bättre mat även om det kan bli dyrare
 • Dricka bättre viner
 • Gradera upp min garderob
 • Byta ut en del möbler
En kombination av restaurang och Ungern. Smaklig måltid är väl ungefär vad det står där. Jag behöver verkligen ta itu med min ungerska….

Sen handlar förstås inte allt om ökad konsumtion. Det senaste året har jag låtit oceaner av tid rinna genom mina fingrar. Det är dags att sätta stopp för det nu. Dags att börja använda mina fysiska och mentala resurser mera strukturerat och fokuserat. Jag har idéer. Mera konkreta idéer än på länge. Jag återkommer till dem under det nya året. Med hjälp av mod, uthållighet och inte minst fokus ska något vettigt kunna skapas. Och om inte så ska jag ha lite kul under arbetet.

Har ni några intressanta mål, önskningar eller planer för det nya året?

Vare sig ni har det eller ej:

Må väl.

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År.

Nyårsafton tillbringas i Dalarna. Blötsnö och gråväder. Men fundera går bra.

4 reaktioner till “Nytt år…..hög tid

 1. Ser fram emot att följa dina planer för framtiden. Jag funderar själv mycket på vad jag egentligen vill göra med tiden när jag slutar arbeta.

  Gilla

  1. När jag slutade jobba ville jag bara vila. Jag var så utmattad. All energi gick åt till att leva. Nu börjar jag få lite överskott.

   Jag planerar att återuppväcka saker som intresserade mig förr. Långt innan jag lät jobbet äta all min kraft. Vi får se om något av det leder framåt. Annars har jag lite andra idéer.

   Gilla

 2. Spännande. Jag jobbar visserligen fortfarande men känner också att oceaner av tid bara rinner iväg. Behöver också lite struktur.

  Gilla

  1. Det jag tycker är svårt är att balansera så att tiden används värdeskapande. Så att det blir en god och behaglig lättja när jag latar mig. Och så att eventuella arbetsinsatser skapar äkta värde/nytta för mig eller andra.

   Jag vill absolut inte falla tillbaka på ”busy work”.

   (People may engage in busy work to maintain an appearance of activity, in order to avoid criticism of being inactive or idle. The Merriam-Webster dictionary defines busywork as ”work that usually appears productive or of intrinsic value but actually only keeps one occupied.”)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s