Sitter på landet och funderar på vad jag vill göra med detta nyfödda 2021

Om julen var annorlunda än vanligt 2020, med den traditionella släktmiddagen med maraton julklappsutdelning inställd, så har nyårshelgen för undertecknad varit mer som vanligt.

Vi for till landet helt enkelt och på landet vid nyår är vi normalt helt ensamma. Så också i detta nya fräscha 2021. Detta 2021 som ska ge oss det normala livet åter.

Mörkt, grått och lite blötsnö. Men vilsamt.

Jag läser så många spekulativa artiklar i tidningarna där någon ”expert” berättar hur allt kommer att bli som förr alternativt inget kommer att bli som förr. Hur vaccineringen kommer att lösa allt alternativt inte ändra på nånting.

Jag vet ärligt talat inte varför jag envisas med att läsa dessa meningslösa texter. Vana? Tristess? En from förhoppning att där plötsligt ska stå något som ger värdefull kunskap eller insikt?

Jag vet. Jag borde sluta. Nu.

Det är säsong för att formulera löften, planer och mål. För att bli bättre och lyckligare människor. Jag är dålig på det. Formulera är jag bra på men genomförandet är under all kritik.

Det som funkar bäst för mig är åtgärdsmål. Av typen ”jag ska xx varje dag”. Resultatmål är ju vad alla kvalitetsledningssystem typ ISO förespråkar och mätbara såna. Personligen har jag aldrig förstått tjusningen med dem ens i en professionell situation och när det gäller personlig utveckling är de i princip värdelösa.

Ta tex klassikern ”jag ska gå ner tio kilo till påsk”. Specifikt, mätbart, attraktivt, realistiskt (kanske) och tidsatt. Alltså helt enligt konstens alla regler. Men meningslöst om man inte kopplar till en ganska omfattande handlingsplan.

Nu skulle jag förvisso väldigt gärna vilja bli av med tio kilo. Till påsk låter ju också utmärkt. Men det har jag ju lovat, planerat och målsatt ganska många gånger förr. Det är ju inte där problemet sitter. Det handlar ju om att internalisera vanor och rutiner som innebär att jag varje dag tar in färre kalorier än vad jag förbrukar och gör det uthålligt över tid.

Det är precis samma princip (eller egentligen tvärtom) som när man ska skaffa sig ett frihetskapital. Då måste man långsiktigt och uthålligt förbruka mindre pengar än man får in.

Min tro är att vare sig det gäller viktnedgång eller sparande så handlar det till allra största delen om VAD vi gör. Vilka vanor och rutiner vi har. Vad som händer när vi blir stressade, uttråkade eller går på autopilot.

För min egen del behöver jag inte samla mer pengar i nuläget. Däremot vill jag behålla de senaste månadernas viktnedgång. Dessutom fortsätta den. Så vad behöver jag då göra? Vilka vanor och rutiner behöver jag etablera eller stärka. Vilka är fällorna och hur kan jag undvika dem?

Sånt funderade jag på där på landet. Jag insåg att just på landet har jag sämst vanor. Jag promenerar mindre. Skyller på att käpp funkar dåligt i lervälling eller i skogen. Jag småäter mer och dricker mer vin fler dagar. Så på landet går jag ju inte ner i vikt. Jag har ingen lösning på det men det tål att fundera på.

Lervälling.

Jag funderade också på om, och i så fall hur, jag ska lägga upp ett ”Depth year” (som jag har skrivit om tidigare). Det är nämligen dags nu. Jag måste återbesöka mina rötter för att hitta vidare. Sannolikt behövs ingen särskilt utvecklad plan men jag behöver bestämma hur och var jag sätter igång.

Så mina planer för året blir hälsan (vikten och höften) och det djupa året. Så får det bli.

Vi börjar om igen. Vi ger oss inte. Mot nya (eller gamla?) mål.

6 reaktioner till “Sitter på landet och funderar på vad jag vill göra med detta nyfödda 2021

 1. Jag håller med – små steg i rätt riktning. Uthållighet. Det finns inga quick-fix, varken för viktnedgång eller för att bli miljonär. Man får ändra sitt sätt att leva. Sedan tror jag att man kan tillåta sig att göra avsteg – bara det inte blir för ofta. Man kan äta allt men inte alltid. Kommer man ”ur kurs” gäller det att försöka ta nya tag och komma tillbaka till de goda vanorna (oavsett om det är nyår eller någon annan tid på året). Jag tror det är helt rätt att prioritera hälsan – den påverkar i allra högsta grad livskvaliteten. Lycka till!

  Gillad av 1 person

  1. Hej,

   Fokusera på kosten i första hand och läs igenom livsmedelsverkets kostrådgivning. Var ärlig mot dig själv så förstår du ganska snabbt vilka förändringar du bör göra. Följ råden och ät rätt får du snabbt bättre rutiner och vanor.

   Laddad ner gratisversionen av appen Lifesum och sätt upp dina mål. Registrera maten du äter och motionen du tillgodogör dig. Den lär dig att äta rätt mängd mat och hjälper dig att förstå vad du ska sortera bort när du ser mängden kalorier olika livsmedel innehåller.

   Försök få en vana med en timmes rörelse per dag. Motsvara ca 10 000 steg om du gillar promenader.

   Det fina är att du får du äta dig mätt på bra och goda råvaror, du slippet svältkurer, får ganska snabbt resultat och det är alldeles gratis i sann FIRE-anda.

   Jag har gått ner 55 kg på tre år.

   Tack för en välskriven blogg. Det är en fröjd att läsa dina texter!

   Lycka till!

   Gillad av 1 person

   1. Hej Jens. Stort grattis till din viktnedgång!

    Historiskt sett har det funkat dåligt för mig att logga mat men under hösten har jag gjort det i en annan app. Det har funkat överraskande bra. Jag planerar att fortsätta några månader till. Bortsett från de senaste veckorna har jag också varit riktigt konsekvent med steg och promenader (även om 10 000 steg just nu är lite mer än vad höften klarar).

    Så nu gäller det att komma in i nya årets vardagsflyt så kommer det att röra sig åt rätt håll igen.

    Tack för goda råd och fina ord om bloggen!

    Gilla

  2. Jo det där med avsteg… Som de säger ”det viktiga är inte vad du äter mellan jul och nyår utan mellan nyår och jul”.

   Och hälsan är viktig. Jag har försummat den under alldeles för många år.

   Gilla

 2. Jag hejar på vid sidlinjen. Vet själv hur lätt det är att trilla tillbaka i dåliga vanor igen, men det gör ingenting, det är bara att styra tillbaka till de goda vanorna. Om och om igen. Precis som man ibland inte kan motstå att shoppa något helt plötsligt, fast man haft köpstopp i flera månader utan problem.

  Jag själv har en lite svår balansgång då jag har anorexi i bagaget, så jag får absolut inte börja tänka för mycket på mat/portioner etc, men tyvärr är det ju så att motion inte gör nån stor skillnad på viktnedgång, däremot gör det stor skillnad på det fysiska och psykiska måendet. Så känn dig inte nedslagen om höften krånglar ibland, motionera så mycket du klarar av och var sedan nöjd med det (vet att det är svårt).

  Jag hoppas att ditt 2021 blir ett riktigt toppenår och att du tappar några kg till påsk (men inte för många, det är farligt när det går för fort också). KRAM!

  Gillad av 1 person

  1. Jo det gäller att acceptera sina egna förutsättningar. Som för dig med anorexin. För mig artrosen.
   En sak som jag på senare år har insett är ett problem för just mig är att alla program för träning alltid bygger på att skruva upp trycket. Man ska öka frekvens. Öka belastning. Öka sträcka/tid. Öka fart. Jag köper det till en viss gräns men det finns ju en gräns. I vart fall jag vill inte bli någon slags elit. Dessutom skruvas det upp snabbt.
   Mitt problem blir då att jag försöker öka. Sen blir det för svårt för snabbt. Jag känner mig då misslyckad och lägger av helt. Historiskt har det hänt mig några gånger i mitt liv men det är först nu jag tydligt ser det mönstret.
   Att jag skulle gå ner för fort i vikt ser jag som ganska osannolikt men några kilo till måste jag kunna klämma om jag håller ut och fattar att bra nog är bra nog.
   Hoppas att 2021 blir ett toppenår även för dig!
   Hopp

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s