I Ungern!

Nästan ett och ett halvt år sedan vi var i Ungern senast. Det kunde vi inte föreställa oss när vi i all hast gav oss iväg hemåt i mars förra året. Så smutstvätten blev liggande i en hög i pannrummet. Morgonrocken på en krok i badrummet. Och annat i den stilen.

Men ingen skada skedd. Huset kändes precis så bra som vi mindes. Nedervåningen är nu klar inklusive ett nytt kök som vi beställde i sista stund. Ser utmärkt ut även om ingen av oss mindes att vi hade beställt grå luckor….

I Ungern är pandemin just nu mycket väl kontrollerad. Smittan ytterst begränsad och i princip alla restriktioner är avskaffade. Efter några veckor började pandemins instängdhet kännas som ett bleknat minne från en avlägsen tid. Något att fundera på för dem som ivrigt tjatar om hur det aldrig kommer att bli som förr igen.

Augusti i Ungern är alltid varmt. I år var inget undantag. Typ trettio grader på dagarna och nätterna i vindslägenheten var mycket varma.

Så vi jobbar på att kunna flytta ner till den alltid naturligt svala bottenvåningen. Det innebär shoppingturer. En kort promenad till det lokala alltmöjligt-varuhuset för ett kylskåp. Otroligt smidigt. Vi gick dit tidig förmiddag. Köpte skåpet och redan vid lunchtid kom två killar i en skåpbil och bar in det.

Mindre smidigt är möbelinköpen. Särbon är extremt anti-IKEA så vi gav oss iväg till ett annat möbelhus mitt i ett avlägset industriområde i södra Budapest. Ur ett möbelköpsperspektiv helt misslyckat projekt eftersom sortimentet visade sig mycket begränsat. Mera lyckat när det gällde att visa att IKEA trots allt har sina fördelar. Så nästa dag satte vi oss på Budapesttåget igen och anföll IKEA. Med varierad framgång. .. Som vanligt fanns somligt och somligt inte. Vi blev tillslut tvungna att delegera inköp av valda skåp till bekanta att slutföra efter vår hemresa.

Annars hade vi en härlig tid där. Väldigt mycket var som före pandemin. Några affärer och restauranger hade försvunnit men färre än befarat. Vissa av våra bekanta har haft problem medan andras verksamhet har blomstrat.

Nu hemma igen för diverse nödvändiga aktiviteter. Om allt går som det ska reser vi ner igen om bara ett par veckor.

Pandemi eller ej. Donau är alltid Donau.
En stork har placerat sig på stadshuset tak. Väckte stor uppmärksamhet.
En av de varmaste dagarna gjorde vi en utflykt med en gammal skumpig rälsbuss till Nógrád. Vi kämpade oss upp till den gamla borgruinen. Utsikten däruppe var fantastisk och värd all svett.
Flaggorna är uppe inför den 20e augusti. En av Ungerns TRE nationaldagar.

2 reaktioner till “I Ungern!

 1. Skönt att höra att ni är tillbaka i Ungern och att huset är kvar.

  Det är inte utan att jag börjar fundera på om vi överreagerar på pandemin i Sverige men det törs man ju inte säga. Dessutom är jag väldigt dåligt påläst men det dör väl inga mängder med barn och unga i Sverige i covid-19 bara för att de har roligt och är lite närmare varandra.

  Strunt i det, njut av ert hus där nere och det finns ju faktiskt saker på Ikea som ändå är lite bättre och ser lite bättre ut.

  Ha det gott!

  Gilla

  1. När det gäller nedstängningar så får man väl i ärlighetens namn säga att Ungern under en period har haft betydligt hårdare såna än vad Sverige har haft. Med utegångsförbud och kraftiga böter för den som har brutit med karantän eller utegångsförbudet.

   Men nu har de nästan lägst smitta i Europa och har tagit bort alla begränsningar så när som på att man måste ha EUs covidbevis för att få resa in.

   Hur som. Det var skönt att vara tillbaka och att se att så mycket av det som vi verkligen uppskattade har överlevt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s