Utmattning och FIRE

Jag är knappast den enda som har noterat hur många i FIRE-communityn som, i likhet med mig själv, har en historia av utbrändhet/utmattning i bagaget. Och det är ju inte alls konstigt att det är så. Den förlamande tröttheten leder ju ofta till en längtan efter vila. En dröm om att få kliva av. Idén om ett frihetskapital blir då ganska oemotståndlig. Och FIRE-rörelsen lär ut att det faktiskt är möjligt.

Längtan efter frihet kan bli stark. Vad det nu än är vi längtar efter. Det kan ju vara något så simpelt som en promenad utefter Stockholms kajer en vardagsförmiddag.

För min egen del startade min sparresa lyckligtvis långt innan jag stötte på begreppet FIRE. Också långt innan min utmattning hade växt till sig. Jag var knappt trettio, ganska nyexaminerad civilingenjör med ett handläggarjobb på en statlig myndighet och hade just, tillsammans med min dåvarande man, hade köpt ett för dyrt hus i ett läge då räntorna skenade (bolån runt 15%…). Så vi låg vakna på nätterna, sparade och amorterade och arbetade. Kanske såddes fröna till mer än mitt frihetskapital där och då. Kanske var det den lågintensiva men ihärdiga stressen och oron över pengarna som la grunden för utmattningen.

Varför blev jag en av de utmattade? Det finns naturligtvis inte bara en förklaring.  Ansvarskänsla. Envishet. Nedprioritering av egna önskemål. Behov av att prestera. Och inte minst FÖRMÅGA att prestera.

Det som gjorde att jag höll ut så länge berodde nog på att jag hela tiden såg den där väggen. Och backade innan jag nådde fram. Det fungerade i åratal (decennier), även om jag blev stöddigare och stöddigare och klev närmare och närmare för varje gång.

En sak jag funderar på är om inte en del av de personliga egenskaperna som har bidragit till utmattningen också har hjälpt mig att få ihop kapitalet. Speciellt nedprioriteringen av egna behov. Avstå för att åstadkomma. Envishet. Behov att prestera. Bita ihop. Sparandet och pengahögen blir ännu en uppgift på gott och ont.

Sen tror jag att det för mig handlade mycket om att arbetet tog så mycket av min tid och energi att det inte blev mycket av varken tid, lust eller ork kvar att konsumera dyra prylar eller upplevelser. Så pengarna las på hög.

Landet orkade jag ju alltid med även om jag alltid kände stress och motstånd när vi skulle åka dit så var det alltid bra där och sen ville jag oftast inte åka hem igen.

Om jag nu med facit i hand skulle kunna skicka ett gott råd till mitt tidigare jag är det att SLUTA I TID. Jag borde ha lagt av så fort jag kom till klarhet. Nu gnetade jag på 18 månader till. Visst. Jag drog ihop ett antal hundratusen. Jag drog in mera pension. Men min hjärna tog mycket stryk. Återhämtningen pågår fortfarande.

Graverad guldklocka fick jag ju också. Jag använder den dagligen med viss stolthet men priset var ganska högt.

Idag hade jag haft större nytta av energin än av de extra pengarna. Men gjort är gjort och inget att gräma sig över.

Mina avtackningsblommor. Nu drygt två år sen.

Det vore intressant att höra från er som läser här hur ni ser på kopplingen FIRE-utmattning. Tankar? Erfarenheter?

12 reaktioner till “Utmattning och FIRE

 1. Jag begriper inte att det redan gått två år sen du pensionerade dig!

  Min utmattning ledde till att jag insåg att jag kunde leva på mycket mindre pengar än jag trodde, iom att jag klarade av ett liv med sjukersättning hur enkelt som helst. Det var en verklig ögonöppnare! Nu är förvisso min situation annorlunda än 2014 när allt började, då hyrde jag gård till mig och mina fyra (…) hästar och skötte allt själv (dvs rejält låga kostnader för boende och häst, men jag orkade inte ens rida), numera hyr jag in hästarna (som just nu är två stycken) och låter någon annan göra allt slitgöra med staket, gödselhantering etc. men då kostar det såklart mer.

  Jag började spara med förhoppningen om att kunna gå i pension vid 65 år och ändå ha ok med pengar. Det målet har förändrats allt eftersom pengarna ökat, så nu är målet att gå vid 55 år och kanske ännu tidigare. Så jag är väl egentligen inte ”riktig” FIRE då jag inte kan säga att jag går i tidig pension.

  En del av mig drömmer dock om att bara byta jobb, typ jobba halvtid som beridare i nåt varmare land, men det är ett gigantiskt steg att ta även för mig som gärna genomför stora förändringar vid behov.

  Gilla

  1. Med din definition är inte heller jag nån FIRE eftersom jag kämpade på till 58.

   Det viktiga är ju inte vad vi kallar det utan att vi sparar för att få lite frihet. Frihet här och nu eller i en mer eller mindre avlägsen framtid. Den riktigt stora utmaningen är ju att balansera dagens behov mot morgondagens.

   Utan dethårda slitet hade jag aldrig haft en karriär med hög lön. Alltså mindre pengar in. Å andra sidan kanske jag hade kunnat och velat jobba betydligt längre.

   Gilla

 2. Åh, här har du nog slagit huvudet lite på spiken! Mycket intressant inlägg, och extra intressant med sambandet mellan de personliga egenskaperna som har bidragit till utmattningen och att det är samma egenskaper som också har hjälpt dig att få ihop kapitalet. Det ligger nog mycket i det! Känner iaf igen mig själv i det.

  Trevlig helg!
  Mvh Louise

  Gilla

 3. Vilket otroligt insiktsfullt inlägg!
  Jag ser också ett samband och likt 2032 så insåg jag 2015 i min sjukskrivning att vi klarade oss egentligen på halva lönen…. Och önskan om att sakta ner livet kom. Och nu har vi sparat så att vi om några år kan välja hur länge till vi vill jobba, kapitalet ska vara en brygga till pensionen.

  Så för min del hör det absolut ihop. Jag tror även att egenskapen att vara uthållig hör ihop. Man orkar köra på länge rakt in i utmattning och man orkar hålla i i flera år och spara pengar.

  Tack för en fin blog
  /C

  Gilla

 4. Hej!
  Alltid intressant att läsa din blogg i och med att den också beskriver vad som händer efter FIRE och inte bara handlar om att bygga kapital. Själv planerar jag att sluta efter sommaren 2022, strax innan jag fyller 57 år. Om det nu kan kallas för FIRE. Kanske FIRE light? Själv har jag aldrig varit nära någon utmattning. Faktiskt har jag nästan aldrig varit sjukskriven – jag har väl haft influensa två gånger under yrkeslivet. Inte mera än så. För mig är det mera en känsla av att yrkeslivet inte innehåller så många överraskningar mera utan att det efter drygt 30 år mest är upprepningar.
  En karriärcoach skulle kanske ha gett mig rådet att byta arbetsplats och arbetsgivare?
  När jag byggde upp kapitalet så gjorde jag inte det med tanke på FIRE – jag kände nog inte till begreppet förrän ganska sent. Jag tror helt enkelt inte att jag lade mig till med några dyra varor bara för att lönen steg så jag fick helt enkelt pengar över att investera.
  Om jag ska nämna någon egenskap som gjort att jag haft ganska lätt att bygga kapital så är det nog att jag inte är så impulsiv. Jag har tänkt igenom hur kapitalet ska placeras och sedan i stort sett hållit fast vid planen och inte hållit på att köpa och sälja i onödan. Som civilingenjör är jag van vida att göra planer.
  Det kommer säkert att vara saker med yrkeslivet som jag kommer att sakna som jag inte inser just nu. Men det får jag ta när den dagen kommer.

  Gilla

  1. Intressant. Jag känner igen mig i att inte skaffa dyrare vanor. Lite dyrare förvisso men jag ”flyttade aldrig in” i de riktigt höga lönenivåerna jag hade på mitt näst sista jobb. Så det blev pengar över och det fanns ju gränser för hur mycket cash man kan ha liggande och slaska på lönekontot….

   Gilla

  2. ” För mig är det mera en känsla av att yrkeslivet inte innehåller så många överraskningar mera utan att det efter drygt 30 år mest är upprepningar.”

   Tack för att du sätter ord på min känsla!
   Upprepningar av omorganisationer, upprepningar av dåliga beslut av okunniga projektledare, upprepningar av meningslösa utvecklingssamtal mm mm.

   Gilla

 5. Jag har också en koppling mellan utmattning och FIRE. Jag gick in i väggen två gånger med ett antal års mellanrum, och när jag kände att det närmade sig en tredje gång pga en ohållbar arbetssituation så började jag desperat googla på ”hur mycket pengar behöver man för att kunna sluta jobba” och ramlade in på hela FIRE-tänket efter hand. Jag hade tidigare inte insett att FIRE ens var möjligt trots att jag hade fondsparat i hela mitt yrkesliv och hade en hyfsad slant tack vare det. Nu ställde jag om till utdelningsaktier för jag kände att det passade mig, och kunde vid 55 säga upp mig från jobbet som fick mig att må så dåligt. Allt är inte en dans på rosor, det är t.ex. svårt att hitta rätt balans mellan egna intressen, motion och det hushållsarbete som nu ständigt pockar på att göras när jag är hemma hela dagarna och maken fortfarande jobbar. Men hellre det än min tidigare situation, där jag på allvar kände att om jag inte slutar på det jobbet så dör jag.

  Gilla

  1. Stort grattis till dig. Jag hade inte heller någon insikt i FIRE- konceptet. Sparade mest för att det blev en massa pengar över hela tiden. Sen när det började bli pressat på ett tidigare jobb insåg jag att jag lugnt kunde säga upp mig på dagen om det blev för gräsligt. Sen kom googlandet och insikten att jag skulle kunna sluta jobba helt och hållet.

   När det gäller hur man disponerar sitt fria liv så har i vart fall jag insett hur mycket tid det kan ta att bara leva (om man tillåter sig det). Åtminstone för mig har det behövts eftersom jag fortfarande drar på ganska stor trötthet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s