Det ätbara året. Juni.

Det är bara att inse att mitt projekt ”Det ätbara året” kollapsade för länge sen. Även rebooten kollapsade ganska omgående. So be it. Men det får inte avhålla mig från ett och annat matrelaterat blogginlägg.

Nyheterna i dessa dagar är fulla av inflationsoro. Även om det mycket handlar om de stigande energikostnaderna så får även skenande matpriser stort utrymme.

Jag har länge haft en plan att skriva ett inlägg med idéer om hur man kan äta gott för mindre pengar. Det orkar jag inte få till just idag. Däremot tänker jag beskriva dagens lunch. Den handlade mycket om vad jag tror är det mest centrala när det gäller att hålla ner matkostnaderna:

Köp inte mer än vad du kan äta upp och ät upp det du köper!

För närvarande är vi på landet. Här är det två mil till närmaste vettiga matbutik. Alltså inget småhandlande (också bra för matbudgeten). Vi brukar stanna till på ett jättelikt Willys på vägen och handla vad jag tror vi behöver för den kommande veckan. Redan där kan det bli problem eftersom jag vill ta höjd för en mängd eventualiteter. Köper alltså ofta lite för mycket mat…

Det är ju också så att mat säljs i stora förpackningar. Speciellt kött. På två personer blir det mycket rester. Efter några dar svämmar kylskåpet över av skålar, fat och pytsar med diverse. Det mesta har jag något slags plan för medan annat är mera osäkert.

Speciellt kände jag att en tallrik överbliven kokt blomkål behövde tas omhand. Den passade inte in i planeringen för middagen (som är tänkt att bli en slags stroganoff baserad på överbliven helstekt fläskkotlett). Istället fick den bli basen i en sopplunch.

Jag tycker om att göra mixade grönsakssoppor. Det är ett bra sätt att hantera just grönsaksrester som blomkål och broccoli. Också bra för att hyfsa grönsakslådan.

I grönsakslådan grävde jag fram schalottenlök, vitlöksklyfta, morot, lite slaknande stjälkselleri och en ledsen persiljerot.

Jag fräste hackad lök och vitlök i olivolja på medelvärme. Tillsatte vatten och buljongtärning och de övriga grönsakerna skurna i bitar. Lät det puttra i typ en kvart. Sen ner med den kokta blomkålen och lät det koka några minuter. Sen mixade jag det hela med mixerstav. Värmde igen. Soppan blev lite tjock så jag spädde med vatten. Smakade av med salt och peppar och lite pressad citron.

Work in progress.

Soppan blev utmärkt. Hade jag haft hemkokt buljong hade jag använt den och det hade naturligtvis blivit ännu bättre men bra nog blev bra nog. Till soppan hade vi varma ostsmörgåsar som jag gjorde av bröd som hade blivit lite tråkigt och en gammal ostkant.

Fin kväll tidigare i veckan. Annars mycket ostadigt väder. Just nu regnar det.

2 reaktioner till “Det ätbara året. Juni.

  1. Vill bara säga att jag läser med stor glädje allt du skriver, men är urusel på att kommentera. Blir alltid glad av en uppdatering från dig. ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s