Så blev det 2023

Nytt år igen. Känns bra. 2022 lär ju inte gå till historien som ett toppenår precis så lite kan man ju hoppas att 2023 blir bättre.

Själv har jag ju en ny höft att hoppas på. Med den går det sakta framåt. Den är fortfarande svag men med sjukgymnastik så blir den lite, lite bättre varje dag så där finns hopp.

Tidningarna har dagligen dramatiska artiklar om de stigande priserna, stigande räntorna och de pressade hushållen. Personligen är jag inte särskilt berörd. Snarare på grund av överdriven försiktighet, slöhet och viss tur än på grund av skicklighet.

Jag lever på (förhållandevis…) stabila pensionspengar och har sluppit sälja värdepapper på botten. Inga bostadslån eller andra krediter. De höjda räntorna har istället plötsligt börjat generera (en MYCKET blygsam) avkastning på min likvid (som trots viss återinvestering) fortfarande är alldeles för stor. Min brf är lågt belånad och värms med fjärrvärme som visserligen stiger i pris men betydligt mindre än elen.

Så i det stora hela känner jag mig nästan oroande oberörd och faktiskt lite utanför.

OK i livsmedelsbutiken svider det till lite. Inte så att det direkt påverkar vad jag köper men jag är ännu mer noga med att inte köpa mer än vi kan äta upp och är bättre på att vara rädd om resterna. Äta bums eller frysa in. Detaljplanerar inte innan jag är i butiken utan kollar vad som har ett bra pris just där och då.

Baka goda kakor istället för dyra butikssemlor. Här havretosca. Som en toscakaka men havregryn istället för mandelflagor i den knäckiga glasyren.
Krossfrallor. Billigt, gott och nyttigt….
Gryta på fläskgrytbitar och tomat. Fläskbitarna på framdelskött var superbilliga eftersom alla ska ha skinka till jul.

När det gäller börsen har den ju varit på lite bättre humör på sistone. Tyvärr tror jag inte att det kommer hålla sig utan att den kommer att svaja en hel del under året. Förhoppningsvis inte ner på fjolårets värsta nivåer men någon börsyra har jag svårt att tro på under detta år.

Mina egna mål för 2023 är väl inte huggna i sten men jag har identifierat några förbättringsområden:

1

Hälsan. Det handlar om att förvalta höftoperationen. Uthålligt träna den så att den blir så bra som den bara kan bli. Dessutom kapa av några kilo som smugit sig på det sista året och gärna några till. Jag ska därför äta lite mindre och bättre. Återuppta mina dagliga promenader som i princip upphörde när höften blev allt sämre.

2

Renare hem. Jag är bra på att plocka undan men usel på att städa. Det ska bli bättre! Med små dagliga insatser i första hand.

3

Mindre saker. Jag ska återuppta mitt rensningsprojekt. Jag ska återerövra mitt källarförråd. Kasta rent skräp och organisera resten så att jag vet vad jag har och var.

4

Läsa böcker. Förr läste jag betydligt mer. Både kvantitet och kvalitet. Dags att återuppta det. Min förmåga att fokusera och koncentrera har försämrats katastrofalt de senaste decennierna. Jag tror att läsning av böcker kan vara ett bra sätt att träna upp den igen och samtidigt få underhållning och lite bildning.

Inledningen av året tillbringades på landet. Vädret var ytterst blandat. Kyla, snö och regn om vartannat. Men lugnt och skönt efter alla julfestligheter.
Och i mars åker vi till Ungern igen. Bilden från mars förra året. Om vi har tur kan vi fika här i solen. Om vi har otur är det istället snö. Då får vi gå inomhus och trösta oss med varmt vin.

4 reaktioner till “Så blev det 2023

 1. Kan verkligen skriva under på läsningen. Jag som alltid läste förr. Jag saknar helt inspiration. Förra året läste jag kanske fyra skönlitterära böcker. Jag påbörjade säkert tio men det är som att mitt koncentrationsspann blir kortare för varje år som går. Det måste vara riktigt riktigt fängslande från första sidan för att jag ska härda ut. Förra årets bästa läsning: Morgonstjärnan av Knausgård.

  Gilla

  1. Jag har funderat på varför min koncentrationsförmåga har degenererat så extremt. Om det beror på utmattningen. Eller om det är den tilltagande fragmenteringen med swappandet, scrollandet och dyrkandet av multitasking.

   Sannolikt en kombination av allt det.

   Gilla

 2. Skönt att (och BRA jobbat med rehab:) höften blir bättre.
  Min erfarenhet av läsningen är att med fler poddar har läsningen blivit mer fragmenterad, Jag skriver under på att scrollande och multitaskande gör mig sämre på koncentration.

  Gilla

  1. När jag tänker på saken så har jag inte bara problem med koncentrationen. Jag har också utvecklat ett ganska stort behov av DISTRAKTION. Mekanismen som får mig att fumla efter telefonen i minsta lilla händelselucka. Också något att jobba på.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s