Sluta spara!?

Jag ska ju sluta jobba. Det är i princip bara sju månader kvar. Till frihet.

Och det är ju toppen.

Men det kommer att bli en svår omställning. Inte att sluta gå till jobbet. Inte att ha ett bra svar på frågan ”vad sysslar du med då”. Inte ens de sociala kontakterna kommer att bli någon stor förlust (de som ger ett ömsesidigt värde kan ju lätt fortsätta i annan form).

Så vad är problemet? Pengar kommer att sluta strömma in. Jag kommer inte att kunna fortsätta stoppa in stora summor. Tvärtom kommer jag att behöva ta ut pengar. Pengahögen kommer att minska!

Det blir ett mindshift som heter duga.

Min strategi är ju inte den brukliga 4%-regeln. Om fyra-fem år kommer jag att kunna ta ut pension och en ganska hyfsad sådan. Jag har inte heller några bröstarvingar att sörja för så det är helt OK att pengarna tar slut ungefär samtidigt som jag kastar in handduken.

Då inställer sig den eviga frågan: hur många år har jag fått mig utmätt? Och hur ska jag stå ut med att se högen krympa?

Det finns här en klar risk att jag kommer att bli sjukligt snål och inte tillåta mig att leva ett så bra liv som jag ändå väl skulle ha råd med.

Det är vad jag oroar mig för.

En reaktion till “Sluta spara!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s