Laga eller köpa nytt.

Så min tvättmaskin vägrade en kväll plötsligt att samarbeta. Den stannade helt enkelt mitt under arbetet med ett förfärligt gnissel.

Det blev till att hänga måttligt sköljd och drypande tvätt på bästa möjliga sätt i duschen. Och sen fundera. Tvättmaskinen knappt fyra år gammal. Reparera eller köpa ny?

Efter lite velande kallade jag in reparatör. Som konstaterade simpelt fel men behov av reservdel. Som skulle beställas. Komma inom några dagar. Sedan återbesök. OK sa jag.

Räkning på felsökningsbesöket kom men ingen reservdel och tvättmaskinen stirrade mig i ansiktet varje dag. En oduglig metallklump. Veckorna gick. Tvätt släpades fram och tillbaka mellan mig och särbon.

Den elaka maskinen

Idag är reparatören äntligen här. Ordningen förhoppningsvis återställd. Hela kalaset kommer att gå på 1800 kr efter rut-avdrag. En ny maskin hade kostat +5000 kr inklusive frakt och montering.

Men. Då har jag varit utan maskin i typ en månad. Jag har behövt frigöra två förmiddagar i kalendern eftersom de bara specar ankomsttid som ett tretimmarsfönster (vilket är en utmaning givet hur min kalender ser ut). Och ingen garanti för att den nu kommer att stå till tjänst några år till. Hade det inte varit bättre att köpa en ny????

Å andra sidan. Hållbarhet. Vägra resursslöseri mm. Vart tar gamla tvättmaskiner vägen när man betalar för bortforsling? Till tippen? Eller finns det någon klurig person som kollar lite på dem och lagar och säljer vidare när de är något mindre fel? Nån som vet?

Nu blev det i vart fall reparation. För några år sedan hade jag nog bara köpt en ny utan djupare funderingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s