Vad jag lär mig av att föra kassabok

Jag är till min natur hyfsat sparsam. Jag har också under decennier varit förhållandevis högavlönad. Därför har mina utgifter egentligen aldrig varit något större problem.

Under väldigt många år fungerade mitt sparande som så att lönen kom in på kontot. Ett par hundralappar åkte in i ett pensionssparande. En tusenlapp till en kapitalförsäkring. Sen köpte jag vad som föll mig in när det föll mig in. Det var alltid klart mindre än vad jag fick in. Typ var tredje månad eller så hade det ansamlats löjligt mycket pengar på lönekontot så då köpte jag lite fonder för pengarna. Så visst hade jag något slags sparkvot men högst slumpartad.

Sen köpte jag en lägenhet med ett synnerligen risigt badrum (tänk original sextiotal). Min plan var att totalrenovera det så jag satte upp ett automatsparande på några tusen i månaden som gick in på ett vanligt sparkonto (eftersom företagsamhet inte är min bästa gren tog det sin lilla tid innan denna renovering verkligen blev av (typ 10 år)).

Jag har sen successivt ökat mina automatsparanden och styrt allt mer till aktiefonder (på senare år i ISK sen det blev en möjlighet). Det hela har funkat hyfsat bra. Kapital har skapats utan att jag egentligen har märkt det. Jag har fortsatt handla vad jag fått lust med när jag har fått lust.

Men en konsekvens är att jag faktiskt inte har koll på hur mycket jag egentligen gör av med och på vad. Inför mitt uttåg ur arbetslivet blev det viktigt att veta just det. Hur mycket pengar behöver jag? Hur mycket slack och slarv finns det i min konsumtion som lätt kan stramas åt om krisen kommer eller om ”Min pension” inte håller vad den lovar.

Jag installerade därför en behändig app och har duktigt noterat alla (?) utgifter sen den första september. Nu sex månader senare är det dags att titta närmare på utfallet.

Några reflektioner:

 1. jag verkar göra av med mindre pengar än jag trodde
 2. spenderandet går ner när jag bokför
 3. månader med ”stora” utgifter innehåller alltid något extraordinärt såsom bilreparation, semesterresa eller julklappar, men klart fler månader än man skulle tro innehåller NÅGOT utöver det vanliga
 4. jag lägger klart mer pengar på dagligvaror än vad jag hade trott
 5. i vart fall under denna period har jag lagt noll kronor på kläder vilket är klart mindre än vad jag borde ha gjort

Det hela ser faktiskt betryggande ut. Även om mitt nöjes/semester-konto sannolikt kommer att öka när jag slutar jobba så har jag en hel del som jag kan kapa på mat mm när jag får mera tid för långkok och brödbak.

Jag har nu justerat min ”livskalkyl” och sänkt utgifterna en aning. Den ser faktiskt riktigt bra ut. Om jag får vad jag har kalkylerat med i pension, går det ihop sig även med en nettoavkastning på noll procent på kapitalet.

Jag kommer alltså inte att behöva avstå en krogkväll då och då…..

10 reaktioner till “Vad jag lär mig av att föra kassabok

 1. Hejs!
  Jag blir nyfiken på vad för app du använde till detta. Jag behöver något som enkelt visar vad jag lägger pengar på och tror då också att min konsumtion kommer gå ner när jag ser det svart på vitt.

  Gilla

  1. Det fanns ganska många hos Google play och jag valde en som verkade väldigt enkel. Den heter Q Kassabok från något som heter ESCape Apps. Jag är nöjd med den. Jag kan kategorisera efter eget huvud och se sammanställningar.

   Gilla

 2. ”i vart fall under denna period har jag lagt noll kronor på kläder vilket är klart mindre än vad jag borde ha gjort”

  +1 Det är lätt bli hemmablind eller vad man ska kalla det.

  Gilla

  1. Hemmablind var ordet. Jag går varje dag till jobbet i olika varianter av skabbiga kläder utan att tänka på saken. Just ikväll höll jag på att packa för en liten resa och först då insåg jag på allvar hur lite och hur skabbiga kläder jag har…

   Gilla

 3. Intressant! Alla dina punkter tärvar egna inlägg känner jag. Exempelvis den där om att när det sker stora utgifter är det nästan alltid något extraordinärt som skett. När jag och min man gick tillbaka och gjorde postum sammanställning av ett år så var det ett par resor som pajade kalkylen. Även om det bara var en långweekend en vuxen+ett bar så drog det iväg något infernaliskt. Har man blygsamma krav och enkla nöjen kan man klara sig på lite, förutsatt att man har styr på punkt 4 som är ett slukhål. Intressant också att du automatiskt gjorde av med mindre när du plitade ner dina köp. Lite som med matdagbok för bantare antar jag. I vilket fall, mycket intressant och vidareutveckla gärna framöver. Och grattis till att din ekonomiska framtid ser ljus ut! Det är du väl värd efter ditt slit och duktiga sparhövve.

  Gilla

  1. Jo det finns helt klart mycket att gräva i här. Jag vill nog personligen inte tänka att resor pajar kalkylen. Om resor är viktiga måste kalkylen ta höjd för det. Men det är så mycket som är ”extraordinärt”. Tandläkaren tex. Min tandläkare hotar då och då med att jag med tiden måste fixa några nya kronor. Tvättmaskinen går sönder mm. När sånt händer seglar tusenlapparna iväg.

   Det jag tycker är svårt är att uppskatta vilka belopp man ska tänka i snitt för det ”oväntade”.

   Jag håller också helt med om att fyran kan dra iväg. Under perioden har vi förvisso hållit ett antal halvstora fester men jag tror att det stora problemet är när jag snabbt slinker in på Hemköp på väg hem från jobbet trött och hungrig och utan inköpslista.

   Gilla

 4. Jag har skapat ett eget konto för de väntade oväntade kostnaderna som tex tandläkaren och trasig tvättmaskin och sätter av 800 kr varje månad.
  Trots att jag både har hus och bil så har det ackumuleras en slant som gör att det inte känns så obehagligt när det händer. En buffert i bufferten och nu när det 20000 så låter jag det som spiller över hamna i stora potten. Men den är skön att ha och gör att jag inte blir dumsnål (eftersom jag inte vill ta av den stora bufferten.)
  Då kan man laga den halvtrasiga tanden innan den blir heltrasig.

  Gilla

  1. Jo det är smart. Jag har gjort något liknande. Jag har funderat på hur jag ska göra när det slutar flyta in nya pengar varje månad. Jag tror du har rätt i att man behöver ha olika konton typ löpande utgifter, buffert för det oförutsedda, kanske ett resekonto och sen stora penninghögen.

   Gilla

   1. Jag har 4 olika konton. Ett kallas räkningar och jag sätter undan 5000 kr varje månad för alla fasta kostnader (driftskostnader huset + försäkring & skatt på bilen) och då blir ingen utgift obehaglig, som tex försäkringen på gården på 9000 kr då det redan är ””försparat”. Det har gjort att aldrig känner oro för pengar och det är ju något som kan suga och skava om något.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s