Tankar i tider av corona och börsfall

Det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till corona och allt vad det för med sig. Viruset sprider sig snabbt. Dagliga rapporter om nya fall. Karantän och smittspårning. Och nu börsfall.

Jag märker att jag går in i en forskningsmood. Läser artiklar. Går till källorna. Jämför strategier och siffror för olika länder. Funderar på modeller, mekanismer och mörkertal.

Mitt beteende är väl dels beroende på min personlighet och min teknisk- matematiska bakgrund. Dels kanske också en signal om att jag är lite intellektuellt understimulerad.

Sannolikt påverkas jag också av att vi ska resa. Planet går till Ungern imorgon och vi planerar att vara där i två veckor. Varje gång jag ska resa blir jag numera lätt stressad och mitt katastroftänkande drar igång. Den växande hysterin kring detta, som i vart fall de tillgängliga siffrorna tyder på, ganska milda virus gör ju inte saken bättre.

Ungern har i skrivande stund mindre än tio fall. Samhället är välorganiserat och deras sjukvård är resursstark (7 sjukhussängar per tusen invånare – Sverige har 2), dessutom välfungerande om man ska döma av ungerska bekantas historier.

Så eventuell risk ligger i själva resan. Å andra sidan såg jag just i tidningen att Arlanda är i princip tomt så det är sannolikt mindre riskabelt där än på den överfulla stockholmsbuss jag reste med häromdagen.

Men jag tänkte riskminimering är ju bra så jag ville köpa en liten flaska handsprit att använda under resan….. naivt inser jag nu. Handsprit tycks inte kunna uppbringas på huvudstadens apotek. Såg i pressen att opportunister nu säljer handsprit och munskydd svindyrt på Blocket och Tradera. I princip är jag ju för fri företagsamhet och beundrar dem som kan se nya affärsmöjligheter men just denna känns ju lite på gränsen…

Ungerska myndigheterna verkar klart mera på tårna än de svenska. Redan i helgen beslutade man att ställa in det officiella nationaldagsfirandet den 15 mars (som normalt är en stor grej). Sannolikt klokt men tråkigt för oss som hade planerat att uppleva det i Budapest i år.

Ungerns officiella nationaldagsfirande inställt i år. Vi får se hur det blir med det lokala. Bilden från förra året.

Börsens berg- och dalbana fortsätter och lär pågå länge än. Det är lite surt att begrunda hur mycket ”summan” har minskat sen toppnoteringen alldeles nyss. Även för en så pass erfaren och luttrad placerare som mig är det lätt att glömma att ”summan” alltid är fiktiv så länge tillgångarna är placerade. Lika lite som de x hundratusen tillväxt jag kunde se de senaste månaderna nödvändigtvis var verkliga, är de nu försvunna pengarna nödvändigtvis på sikt förlorade. Däremot kommer det ta tid innan jag ser dem igen.

Jag är glad att jag valde att realisera en mindre del innan detta kaos drog igång eftersom det är pengar jag kommer att behöva de närmaste tre åren.

Var och en måste naturligtvis fatta sina egna beslut men de flesta som sparar hårt sparar ju för att öka sin frihet. Om man är säker på att det handlar om frihet i en diffus framtid och man är trygg i att det normalt fortlöpande flyter in tillräckligt för att hantera det oförutsedda så fine. Var fullinvesterad på börsen.

Om ditt sparande däremot handlar om frihet mera allmänt tex för att kunna gå ner i tid, ha ett fuck off-kapital eller så, är det faktiskt klokt att säkra tillräcklig likvid för att minimera risken att behöva realisera en förlust.

Jag hade varit djupt olycklig om det hade varit denna vår jag hade planerat för exit och jag hade varit fullinvesterad. Hade jag vågat sluta då? Sannolikt ja i just min situation men det hade kostat. Och inte lite heller.

Jag har alltid sparat för att säkra min handlingsfrihet. Inte för att maximera avkastningen. Så att jag är fri att promenera i skogen en vanlig februarivardag….eller:
Fri att tillbringa en fin septemberkväll på Budapests bäst belägna uteservering.

4 reaktioner till “Tankar i tider av corona och börsfall

 1. På din beskrivning låter Ungern som ett bra land att åka till i dessa tider. Det var ödsligt på Arlanda inrikes igår och torde vara ännu ödsligare på utrikes. Ni verkar ju ha ett nätverk där nere också så det går säkert bra, du får preppa lite när ni kommer fram och hålla dig undan från kollektivtrafiken och stora inomhusmöten.

  Njut av våren och vi kanske får se lite bilder på bloggen från ett vårlikt Ungern. Hälsar hon som kör snöskoter en månad till 😉

  Gilla

  1. Nu är vi framme och snöskoter funkar inte. Det är tretton grader varmt. Skönt men det blåser. Inga tecken på prepping här överhuvudtaget. Allt tycks vara som vanligt. På Arlanda var det extremt lugnt och planet var bara halvfullt (brukar vara fullsmockat). Hoppas att Norwegian inte går i konkurs de närmsta veckorna. ….

   Gilla

 2. När 90-talskrisen rasade hade jag inga besparingar att tala om. Sedan dess har jag upplevt IT-bubbla, finanskris och eurokris som privatinvesterare (småsparare är väl kanske mera adekvat beskrivning). Och utan att göra några ändringar i investeringsstrategin eller bry mig så mycket om vad som händer på börsen. Jag har inte gjort några ändringar nu heller. Men jag måste erkänna att jag följer börsutvecklingen mera intensivt nu. Och det är väl för att besparingarna är större och snart ska börja användas. Samtidigt skäms jag litet över att kolla på börskurser för det hela handlar ju om en potentiell folkhälsokris.

  Gilla

  1. Jag tror inte att man ska skämmas över att man vill säkra sin egen situation. Jag tror att det är möjligt att göra det samtidigt som man tar ansvar så långt man kan för att hjälpa till i den större krisen.

   Jag har också upplevt både it-kraschen och finanskrisen men även jag har en känsla av att detta kommer att bli både värre och mera långvarigt än vad vi har upplevt på länge. Jag blir lite bekymrad när jag läser om människor som just nu glatt slänger in sina buffertar på börsen för att ”det är rea”. Själv önskar jag att jag hade sålt av mer när jag ändå höll på.

   Här i Ungern är man ännu lugna men universiteten är stängda, folksamlingar förbjudna och personal inom polis, försvar och sjukvård måste stanna i landet och vara förberedda om läget skulle försämras.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s