Det ätbara året. Maj.

OK. Jag vet. Det är inte maj längre. Jag ligger helt enkelt lite efter. Jag skyller på corona-depp. Jag har lite tappat lusten och orken men nu är det dags att komma in på banan igen.

”Vi börjar om igen. Vi ger oss inte.”

(Lars Gustafsson)

Vad äter man i maj när vädret är blandat och man är lite deppig? Jag har haft liten lust för matlagning. Helst har jag velat sitta i soffan och äta lakritskonfekt. Det har till och med hänt att jag HAR suttit där och mumsat. Lyckligtvis inte så ofta.

Om man nu inte orkar men ändå har ambitionen att få i sig nåt hjälpligt nyttigt, vad göra?

Ett förslag här är snabb laxfilé:

(1 port)

1 laxfilé på typ 100 g (Man köper smartast de portionförpackade frysta när de är på extrapris. De kan vara direkt från frysen men det blir bättre om den är åtminstone halvtinad)
1/2 – 1 dl grädde
Smör
Salt
Peppar

Lägg laxfilén i en liten smord ugnsform. Häll på gräde. Salta och peppra. Andra kryddor efter humör och smak. Baka i ugnen på 175C i 15-17 min. För fryst fisk i 30 min.

Om man tinar några räkor och skalar dem är det riktigt lyxigt att lägga dem på den färdiga laxen, sen hälla såsen över och avsluta med lite finhackad dill (fryst är helt OK). Till det en kokt potatis eller två.

En variant är att mosa det hela lite grann när det kommer ur ugnen och blanda med nykokt pasta och snabbkokta gröna ärtor.

Ett bra sätt för mig att få i mig lite fisk.

Här tog jag skurna sugarsnaps som fick koka med pastan sista minuten.

2 reaktioner till “Det ätbara året. Maj.

 1. Låter gott det där!

  Ett annat snabbt sätt att laga lax är att ta laxfiléer och lägg dem på ugnsplåt och krydda dem och bredvid lägga stavar av en sötpotatis, de tar lika lång tid i ugnen. Serveras med något grönt till (annars blir rätten helt rosa) och en kall créme fraichesås.

  Själv känner jag mig inte så deppig men blir helt slut när jag ska vara på stan eller på affärer och man ska förhålla sig till synliga människor och osynliga smittor. I övrigt lever jag min tid ute på vischan här uppe i norr och jobbar heltid på datorn.

  Min gamla mor är deppig däremot, alla utflykter hon sett fram mot under en lång kall vinter är ju inställda. Nu till midsommar ska jag hämta hit henne några dagar och sedan får jag väl åka dit några dagar senare i sommar.

  Kul att höra av dej på bloggen!

  Gilla

  1. Intressant med sötpotatis. Jag är dålig på att använda det. En sak jag ibland gör är att blanda ihop skivad sötpotatis med lite olivolja, flingsalt och tärnad stark ungersk bondkorv. Sen köra det i ugnen en dryg kvart. Också en snabblunch.
   Jag förstår din gamla mor. Särbons mor fyller nittio i år. Sitter helt ensam hemma. Vågar inte träffa någon och prickar av allt roligt som ställs in. Ungernresa, fester, familjemiddagar, barndop. Två nya barnbarnsbarn som hon bara har sett på kort. Det är lätt att säga att det kommer fler påskar, midsomrar mm men när man snart är nittio så är ju tyvärr det långt ifrån säkert.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s