Mitt år som fri del 2: Lite hårda fakta

Så del 1 kom att bli ganska känslosam. Det var lite av en chock när jag hittade och läste dessa anteckningar. Inte till innehåll eller slutsatser men det överraskade mig att de förmedlade en så stark känsla. Att de var så kristallklart skrivna och formulerade. Nästan helt utan överstrykningar,omtag eller korrigeringar. Intressant att se vilken kraftfull text jag kan producera när jag verkligen fokuserar och när känslan är stark. Jag har velat ganska mycket fram och tillbaka om jag skulle publicera det eller inte, men så insåg jag att den här bloggen är ganska meningslös om jag inte vågar publicera just en sån text.

I november 2017 kom jag alltså till klarhet. Att det var hög tid för mig att lämna ett arbetsliv som gjorde mig till en sjuk, gnällig och tråkig person med ett tomt liv. Jag hade förvisso länge tänkt mig att sluta jobba hyfsat tidigt. Jag hade också närt diffusa drömmar om en annan sorts sysselsättning som nån form av egen konsult men insett att min starkt introverta personlighet och eskalerande trötthet inte var direkta framgångsfaktorer för ett sånt projekt.

Men nu var jag alltså klar över att det var dags att lägga av och skapa förutsättningar för den kravlösa stillhet som jag så hett längtade efter.

Nu är jag absolut inte någon impulsiv person. Alltså väntade jag någon månad innan jag berättade för särbon vad jag hade kommit fram till. Han var klart positiv men oroade sig lite för att jag kanske skulle ångra mig.

Jag beslutade att arbeta vidare med min plan. Exit sommar 2019 men utöver lite skarpare sparfokus och noggrannare koll av mina pensionsavtal skulle jag inte göra något oåterkalleligt förrän tidigast efter sommaren 2018. Alltså jobba vidare med förutsättningarna samtidigt som jag utan problem skulle kunna fortsätta jobbet om jag plötsligt skulle inse att det var det som gjorde livet värt att leva.

För nog är det för detta vi lever? Hur skulle det se ut om jag inte fick tillbringa 20-30 timmar i veckan här och 10-20 timmar i diverse sammanträdesrum? Det vore väl ett öde värre än döden?

Vad gjorde jag rent konkret?

Jag:

 1. Experimenterande vilt med siten Min pension för att få klarhet i hur mitt tjänstepensionsavtal fungerar. Jag hade också ett långt telefonsamtal med SPVs kundtjänst för att verifiera hur andelen förmånsbestämd pension (som är ansenlig), fungerar. Dessa kan vara mycket luriga och om man inte ser upp kan man förlora massor med pengar genom att tex gå ner kraftigt i lön i slutet av arbetslivet.
 2. Började studera hur mina utgifter fördelade sig. Vad som var nödvändigt, vad som var värdeskapande, vad som var onödigt och vad som var bra men som kunde göras billigare.
 3. Städade bland mina placeringar. Samlade alltmer på ett ställe där jag hade koll. Bytte några dyra underpresterande fonder mot billigare och/eller bättre.
 4. Ökade mitt automatiserade sparande och styrde ensidigt till indexfonder i ISK eller kapitalförsäkring.
 5. Höjde sparkvoten från 20-25% till 30-40%.
 6. Sålde slutligen bilen. Efter extremt mycket velande och med sorg sålde jag bilen. Det tog mig många månader att komma fram till det beslutet.
 7. Tog slutligen i september 2018 det oåterkallelliga beslutet att meddela min chef att jag skulle kliva av sommaren 2019.
 8. Startade bloggen i oktober 2018 så vad jag hade för mig därefter är hyfsat väldokumenterad i tidigare blogginlägg.

Den viktigaste förutsättningen

Pengar, pengar, pengar. Det kokar som så ofta ner till pengar.

Det viktigaste för mig i min beslutsprocess var ju inte otippat pengarna.

 • Att jag hade tillräckliga tillgångar för att kunna finansiera upp emot fem år med inga eller i vart fall ytterst begränsade inkomster och att jag trots det skulle ha en respektabel summa kvar därefter.
 • Att jag sen skulle kunna ta ut en pension som netto skulle ge mig 50-60% av min då aktuella nettoinkomst.
 • Att jag inte skulle behöva leva extremsnålt utan kunna fortsätta ungefär som tidigare.

När sen analysen visade att allt detta var uppfyllt med viss marginal så var det bara att köra på vilket jag också gjorde.

Efter trettio år i arbetslivet kändes beslutet både självklart och helt galet. Både otroligt tryggt och läskigt. Kanske som jag nog skulle känna mig om det var jag där i kajaken ute på Donaus vatten.

6 reaktioner till “Mitt år som fri del 2: Lite hårda fakta

 1. Det låter som ett synnerligen väl genomtänkt beslut som också fick den effekt du önskade. Var det något i processen som inte gick som du tänkt dej?

  Jag har själv funderat på att starta eget men kommit till ungefär samma slutsats. När det bara känns jobbigt med kunder och telefonsamtal ska man nog låta bli. Nu lämnar jag verket och återgår till min tidigare arbetsgivare med förhoppningen att där kunna styra och ställa mer över arbetstid och kontorslandskap.

  Gilla

  1. Jag är ju en planerande människa. Tänker först och handlar sen. Alltid.

   När det gäller det ekonomiska har det gått bättre än plan. När det gäller hur jag mår och vad jag gör så går det lite sämre. Jag plitar sakta men säkert ihop en del 3 om det.

   Ja det där med kunder och telefon och inte minst att ständigt sälja sig själv är ju baksidan av det egna lilla företaget. Jag har av och till kontakt med en av mina gamla medarbetare som hoppade av ett statligt chefsjobb för att starta egen coachingfirma. Med tiden lyckades hon riktigt bra men att höra henne beskriva vägen dit var klart avskräckande…

   Jag hoppas att ditt nygamla jobb kan ge dig större handlingsfrihet. Jag tror att det är just det som saknas i stora delar av arbetslivet idag.

   Gilla

 2. Tack för ett intressant inlägg!
  Som jag tror att jag skrivit tidigare planerar jag att kliva av hösten 2022.
  Många av punkterna på din lista tror jag att jag har bra koll på.
  Men den förmånsbestämda pensionen behöver jag kolla upp.
  Jag har skjutit upp det eftersom den verkar så krånglig.
  Det ska bli spännande att läsa del 3 i den här serien.
  På min arbetsplats är det många som vill jobba så länge som möjligt.
  Ha en anställning på 10 % för att göra något specifikt.
  Samtidigt är de på jobbet 4 dagar av 5 och ändrar egentligen inget i sin livsföring.
  Det känns inte lockande för mig, jag tror jag vill klippa banden helt.

  Gilla

  1. För mig var det också viktigt att klippa åtminstone ansvarsbanden helt. Jag har hållit lite kontakt med gamla kollegor och följer verksamheten i media och på LinkedIn men inte mer.

   Förmånsbestämd pension är ofta fördelaktig men lite lurig så jag rekommenderar dig att kolla upp hur just din fungerar.

   Gilla

 3. Mycket intressant! Skulle du vilja utveckla hur du menar med att pengar försvinner från pensionen om man går ner i lön de sista åren? Jag har ju just bytt till ett betydligt lägre betalt arbete (för att jag kräktes på det gamla, även om det var bättre betalt). Jag tycker det är jätteklurigt med pensionsfrågan…

  Tack för ett bra inlägg (båda delarna!)

  Mvh Louise

  Gilla

  1. Hej Louise. Det man kan behöva se upp med är om man i sitt tjänstepensionsavtal har en del som är FÖRMÅNSBESTÄMD. Det är inte så vanligt numera eftersom det kan bli dyrt för pensionsinstitutet.

   En sån pension betyder att man tjänar in till ett bestämt månadsbelopp som sen betalas ut livsvarigt. Beloppet bestäms av inkomsten de sista fem åren som man är anställd på just det avtalet.

   Så det man behöver se upp med är att på slutet gå ner i lön inom samma pensionsavtal. Det har störst effekt om man har arbetat mycket länge och har haft hög lön.

   Det här är något man måste kolla upp individuellt. Sannolikt är det inte jättemånga som är i riskzonen, men för just mig hade det kostat massor att tex gå ner på halvtid i typ två år på slutet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s