Idag köpte jag en käpp.

Så idag bestämde jag mig till slut för att acceptera att den dåliga höften inte kommer att bli bättre i närtid och inse att lösningen på det problemet inte är att fastna i soffan.

På något sätt hade jag fått för mig att gånghjälpmedel riskerar att förvärra artrosen. Så jag har kämpat och lidit och för varje månad har antalet steg per dag minskat.

Nu googlade jag igen och insåg att bilden inte är så enkel. All rörelse som blir av är bra. ”HALTA INTE” var ett tydligt budskap. Om en käpp gör att jag rör mig mer med mindre hälta måste det alltså vara en vettig investering.

Så jag vågade mig ut i kollektivtrafiken. I hjälpmedelsbutiken hade de massvis av käppar i alla tänkbara färger och mönster. Leopard, blommor och till och med dödskallar. Till slut fastnade jag för en klassisk svart med oxblodsfärgad krycka. Den är mycket fiffig. Längden kan regleras och den kan fällas ihop och fällas ut med ett enkelt handgrepp. Jag provade den på vägen hem och det gick bättre att gå. Sen höll jag naturligtvis på att glömma den i en butik jag smet in i för ett mindre ärende.

Käpp nu i hallen. Redo för nya äventyr….

Särbon blev lätt chockad när jag berättade om min nya investering. OK, det är lite sorgligt att gå med käpp före sin sextioårsdag men ibland måste man gilla läget. Förhoppningsvis hjälper den pinsamma käppen mig att kunna ta alla långa höstpromenader som jag drömmer om.

Fantastisk fin höstdag på landet i förra veckan. Då kunde jag bara halta omkring lite fram och tillbaka på vår väg. Trist. Men himlen var vacker.

3 reaktioner till “Idag köpte jag en käpp.

 1. Låter väldigt vettigt med att fortsätta röra på sig med det man kan och då ta hjälp av det som funkar. Du har inte funderat på vandringsstavar, så att du inte snedbelastar när du har stödet i bara 1 hand.

  Gilla

  1. Naturligtvis vore det säkert bättre med stavar. Men. Om det tog emot att skaffa käpp så kan jag ändå tycka att det på nåt märkligt sätt kan vara lite coolt. Men stavar. Stavar är i min lite förvrängda verklighetsuppfattning faktiskt töntigt. Dumt. Jag vet.

   Dessutom är det betydligt klumpigare att dra omkring med två stavar jämfört med den nätta hopfällbara käppen. Intalar jag mig……

   Gilla

 2. Alltså, ska du inte ligga på för att få operera den där höften någon gång? Vet att corona har påverkat väntetiderna, men detta verkar ju påverka din livskvalitet avsevärt. Hänvisa till vårdgarantin (op inom 3 månader efter att du har träffat en specialist som har beslutat att det är läge för operation, vilket det verkar vara)
  /L (som är läkare)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s