Lite av varje

För ganska precis tretton månader sen hade vi vår årliga stora fest. Ett trettiotal personer, släkt och vänner samlades. Stor buffé, massor av öl, vin och vatten. Massor av prat och skratt och det vanliga sista gänget som måste hystas ut långt, långt in på småtimmarna.

Det var precis i den vevan som det började pratas allt mer om corona. Sverige hade fått sina första fall men det var fortfarande på den nivån att tidningarna listade enskilda fall men ingen pratade om samhällssmitta även om sådan, med facit i hand, säkert förekom redan då.

Vi hade tur som hann ha festen. Tur att ingen där var smittsam.

Lite anade vi då vad som skulle komma. Att det skulle bli den sista festen på mycket lång tid. Att våra liv skulle komma att krympa ihop så mycket att vi till slut inte egentligen träffar någon eller gör något annat än vad vi kan göra i vår microbubbla hemma eller på landet.

Så vintern var vacker. Rådjur kunde beskådas i särbons trädgård.

Och nu går vi in på andra året.

Jag har förhoppningar. Det måste jag ha. Jag hoppas på vaccinet.

Jag hoppas på fler personliga möten. Jag vill ha fest. Jag vill åka buss. Jag vill kunna gå in i en butik. Jag vill äta på restaurang.

Restaurang ja. Här en liten schnitzel. I Ungern.

Jag vill resa till Ungern.

Ungern. Utsikt från uteserveringen till en av våra favoritbarer. Ungern är hårt drabbat i denna senaste våg. Jag hoppas innerligt att något av allt detta kan överleva och återuppstå när vaccinationerna börjar få bred effekt.

Jag vill helt enkelt ha mitt liv tillbaka och jag hoppas innerligen att det inte ska dröja ytterligare ett år innan vi kan ha nästa fest.

2020 var ett i många avseenden förlorat år för mig. 2021 måste bli bättre.

Finns det då inte något positivt? Jo några saker har blivit av:

 • Jag har gått ner tolv kilo och trenden är fortsatt neråt.
 • Regelbunden sjukgymnastik har gjort höften starkare och stabilare. Tyvärr inte mindre smärtsam men nu har jag i alla fall provat.
 • Skåp, hyllor och lådor i lägenheten är hyfsat rensade och i god ordning.
 • Min klädkammare hos särbon är noggrant genomgången och rensad.
 • Jag har också inlett genomgången av mitt källarförråd. Äntligen. De två första flyttlådorna är genomgångna. 75% är utrensat och slängt. Återstoden sorterat, uppmärkt, paketerat och placerat. Och ytterligare en låda uppsläpad till lägenheten för genomgång.
 • Mat lagas av råvaror ur överfyllda frysar vartefter jag går igenom, rensar och processar sånt som börjar bli ålderstiget men fortfarande är fullt ätbart.
 • Både behov av och tillfälle till att göra av med pengar har varit klart begränsat. Kombinerat med en näst intill oroande börsuppgång har det lett till att mina samlade tillgångar bara växer och växer istället för att minska som planerat.
Här pågår stor rensning av lådor med genuint osorterade papper mm som togs om hand efter min far. Har stått i diverse förråd i drygt femton år…

Så OK. Till någon nytta har väl denna tid varit men det räcker nu.

Men våren är ju nästan här. Med påsk och förhoppningsvis tussilago (bilden är gammal så hur läget är i år har jag inte koll på…). Med våren brukar ju det mesta kännas lite bättre.

4 reaktioner till “Lite av varje

 1. ” mina samlade tillgångar bara växer och växer istället för att minska som planerat”

  Du har drabbats av det förfärliga ofrivilliga sparandet som det skrivs om i kvällstidningarna!!
  De skriver som om det vore dåligt att spara!

  Kul att du håller på att tina upp efter vintern. Så känns det för mig också.
  Strängt taget så har man hur mycket tid som helst på vintern att rensa och greja men ingen ork!

  Lycka till med vikten och höften! Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det hemska sparandet. …
   Just i mitt fall hade jag velat spendera mer. Jag behöver en ny skrivbordsstol som funkar bättre med höften. Jag behöver sannolikt nya glasögon och min sex år gamla mobil har börjat få irriterande ålderstecken. Så lite väl vald shopping skulle definitivt öka min livskvalitet.
   Och vintern ÄR energilös även om jag faktiskt har fått lite gjort när det gäller rensandet. Tyvärr lite mindre när det gäller att ta hand om kroppen och knoppen.
   Kram även till dig!

   Gillad av 1 person

 2. Bra jobbat på alla plan! Ordningsfråga: blir det svårt att klä sig när man gått ner två storlekar och inte kan köpa nytt?

  Gillad av 1 person

  1. Jag har börjat shoppa kläder längst inne i mina skåp och i förvaringslådor i överskåp. Jag hade inte hjärta att göra mig av med alla favoritkläder när vikten gick upp. En hel del av det har kunnat plockas fram. Några par jeans. Ett par kavajer. Toppar och några älskade fleecetröjor.

   Sen har jag satt skärp i mina tjockisbyxor (nu på sista hålet). Tröjor jag köpte nyligen har gått från lite för trånga till oversize men jag gillar oversize.

   Om jag kan jobba bort typ fem kilo till kan jag nog komma i mina svarta skinnjackor. Det ser jag fram emot!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s