Jag läser Sparboken

När Fru Efficient Badass tillkännagav att BOKEN var ett faktum så var det ganska givet att jag skulle beställa ett ex.

Förvisso så är min egen sparresa numera avslutad. Jag drar inte längre in pengar och tar därför ut mer än jag sätter in. Men sparande handlar ju om så mycket mer än ackumulation av kapital. Och Fru EB handlar ju minst lika mycket om utgiftssidan. Där kunde ju finnas en hel del tänkvärt. Dessutom är den goda frun aldrig tråkig. Ett inköp kändes därför väl motiverat. Om inte annat för att jag i åratal fått nästan daglig underhållning av bloggen helt gratis. Dags för lite betalning alltså.

Här är boken. Ser bra ut där på bordet tillsammans med mina slösaktiga blommor.

Jag har ägnat några dagar åt läsning. Mina reflektioner:

För det första: Boken är klart värd sina pengar. Har du haft nytta och nöje av Fru EBs blogg kommer du att ha nytta och nöje av boken. Har du aldrig besökt bloggen kanske du ska läsa lite där först (speciellt lite här och där i arkivet) och känna efter om tilltalet funkar för dig.

Boken är mycket konkret. Fylld med handfasta råd uppdelat efter utgiftsområden. Det är både en styrka och svaghet. Lite beroende på vad man brukar överkonsumera så kan vissa avsnitt (för mig tex kläder och smink) bli mer underhållning än nytta. Å andra sidan är ju underhållning aldrig fel….

Jag är lite besviken på matkapitlet. Inte för texten generellt. Teorierna är solida och informationen kring hur butikerna exponerar sina varor är nyttig. Men kalkylerna kring hur mycket man sparar utifrån de olika recepten känns lite skakiga. Det verkar vara väldigt små portioner och väldigt lite protein.

Det kan förvisso bero på att jag är en tjockis som äter för mycket och att FruEB är smärt (vilket jag inbillar mig utifrån huvudlösa outfitbilder som jag har sett på Instagram). Men det är lite synd eftersom jag tror att väldigt många skulle kunna spara väldigt mycket just på matkostnaden utan att det går ut över näringsinnehållet.

Boken är skriven i full frihet utan förlag och redaktör. Också det både en styrka och en svaghet. I likhet med andra böcker av det slaget är den lite yvig. Upprepningar förekommer och vissa avsnitt hade vunnit på att stramas upp en smula.

Styrkan är att vi får en maxidos av FruEB helt ofiltrerad och ocensurerad och är det inte det vi egentligen vill ha?

Så sammanfattningsvis: Boken är BRA. Boken är ROLIG. Boken kommer med säkerhet hjälpa dig med inspiration och tips för att komma igång. Inte bara med sparande utan med en livsstilsförändring som ger dig förutsättningar för att skapa ett långsiktigt frihetsutrymme.

Så mitt tips är köp den eller låna den på ditt bibliotek. Du kommer om inte annat få en trevlig stund.

3 reaktioner till “Jag läser Sparboken

  1. Det verkar som att jag måste läsa den trots att jag är väl inläst på bloggen! Det får bli ett höstprojekt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s