En orättvis (?) jämförelse.

Återkommen från Ungern, efter en lång dag med massor av ärenden i city, kunde jag inte låta bli att jämföra vissa saker. Speciellt kollektivtrafiken.

I Ungern har vi ingen bil och kommer inte heller skaffa någon. Huset ligger mycket centralt i vår lilla stad och vi går överallt till vardags. Men ibland behöver vi ta oss ut till köpladorna utanför staden. Eller till Budapest. Alternativt åka på diverse utflykter.

Då blir det buss eller tåg. I Ungern åker alla som är 65+ gratis. Alltså gratis för särbon. För mig som har några år kvar till dess gäller ordinarie pris. Lokalbuss i vår lilla stad kostar typ 5 kr enkel resa. Buss, spårvagn och tunnelbana i Budapest kostar 10 kr (men man måste ta en ny biljett om man byter).

Tåg till Budapest (drygt 3 mil) kostar mig 15 kr. Vi gjorde en lite längre utflykt med tåg (2 tim med ett byte). Kostade 45 kr enkel resa.

När jag jämför det med kostnaden för att utnyttja SL i Stockholm är det ganska deprimerande. En liten resa med buss bara en endaste hållplats kostar 39 kr. Det är en klen tröst att jag för samma peng kan åka tex till Norrtälje eftersom jag i princip alltid bara åker korta lokalresor. Dessutom har man kortat den sk övergångstiden så att ett lite längre ärende i city typ tandläkaren tvingar mig att betala igen för återresan.

För mina ärenden i olika delar av staden och ätandet av lunch, lyckades jag ha så dålig tajming att det gick åt tre enkelbiljetter á 39 kr dvs 117 kr för tre ganska korta bussresor.

Irriterande.

Nu ska det väl sägas att kollektivtrafiken i Ungern med säkerhet är kraftigt subventionerad. Och att bussarna ofta går med mycket gles trafik. Men tågen är fräscha och supermoderna och GÅR I TID. Bussarna är helt OK och har oftast luftkonditionering.

Ungerska tåg.

Det är klart att ingenting här i världen är gratis och att ett samhälle måste prioritera vad man satsar på, men om man menar allvar med att minska bilismen i och mellan våra städer, måste kollektivtrafiken bli mera prisvärd. Alla kan inte gå eller cykla vad än Daniel Helldén tror.

Ungersk busstation.

6 reaktioner till “En orättvis (?) jämförelse.

 1. Som du konstaterar existerar det inga gratisluncher. Och vill man öka användningen av kollektivtrafik så kan man, förutom att bygga ut, också öka kostnaden för privatbilism och flyg så att de betalar sina samhällsekonomiska kostnader.

  Gilla

  1. Just när det gäller Storstockholms lokaltrafik var det (tycker jag) ett misstag att införa enhetstaxan dvs att det kostar lika mycket att åka mellan Södertälje och Norrtälje som det kostar för mig att åka till Fridhemsplan typ tre korta busshållplatser.

   Gilla

  1. Haket vid busstationen är ett av de billigare i stan så den där ölen kostade nig inte mer än en tia.

   Öl och vin är rent allmänt ganska billigt. Två deciliter hyfsat ungerskt vin på en bar får man för typ trettio kronor. I vår stad vill säga. I Budapest är det dyrare.

   Gilla

 2. Vad är det som gör att du inte flyttar till Ungern? Jag menar inte det som en – flytta då om du inte gillar det kommentar – mer nyfiken på om det finns något bra här som gör att du stannar?

  Gilla

  1. Jag gillar Sverige också. Jag har mycket kopplingar. Släkt, vänner, språk, kultur..
   Jag trivs bra i Ungern och bra hemma.
   Planen är att dela tiden mellan länderna och suga ut det bästa av varje plats.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s