Plötsligt händer det

Ni som har läst här ett tag har varit tvungna att stå ut med en del gnäll på min dåliga höft. Artroshöften som de senaste tio åren har gett mig dåliga perioder och OK perioder. Under årens lopp allt längre och sämre dåliga perioder och där OK perioder har blivit allt kortare och mera sällsynta för att helt upphöra de senaste åren.

Nu i våras hade jag fullständigt tröttnat på det hela. Peppad av bekanta med mer eller mindre färska höftproteser som utan undantag sa att det var det bästa de hade gjort, tog jag tag i det hela via husläkare, röntgen och sedan remiss till ortoped. Så nu har jag fått datum. Mindre än två veckor kvar.

Förhoppningsvis blir det så bra som alla säger. Det är en ganska stor operation och man får räkna med åtskilliga månaders rehabilitering men jag är nu så trött på värk, stelhet och instabilitet. Naturligtvis kommer den inte att bli som ny men det vore fantastiskt att inte alltid behöva tänka på att jag har en höft.

Att slippa noga planera och placera varje steg. Att kunna gå helt normalt upp och ner för en trappa. Att kunna placera käppen bland andra onödiga saker i mitt källarförråd. Att kunna ta ett glas vin när andan faller på utan att behöva fundera på om jag kommer behöva ta en värktablett senare och därför måste skippa vinet.

Jag läser på det jag hittar. Försöker förstå hur lång tid de olika faserna i rehabiliteringen tar. Tex när jag kan gå ut och gå. När jag kan åka buss. När jag kan köra bil. När jag kan gå på fest. Förstår att det är individuellt men vill kunna planera lite.

Nåväl. Allt kommer att klarna. Jag har varit på informationsmöte, röntgats, EKGats och blodprovtagits… Nu är det bara nedräkning kvar.

Jag har skaffat diverse hjälpmedel. Kryckor, griptång, sittdyna mm. På bilden ser ni min fantastiska strumppåtagare. Den funkar otroligt bra. En sån borde jag ha skaffat för flera år sen

Jag lär återkomma i frågan. Ni kommer sannolikt inte att slippa min höft än på ett tag……

Vi tog några fina höstdagar på landet nu innan operationen. Det dröjer nog lite innan jag vill sitta timmar i bilen igen.

6 reaktioner till “Plötsligt händer det

 1. Hoppas resultatet av operationen blir lika bra som dina bekantas!
  Nu gjorde jag min FIRE för två månader sedan, onsdagen den 31 augusti var min sista arbetsdag. Kanske inte det mest gynnsamma börsklimatet för FIRE men jag har flyttat över en rejäl summa till bankkonton så det bör dröja tre år innan jag behöver sälja några fondandelar.
  Ett resultat hittills av min FIRE är att jag varit nästan all tid i min stuga, det känns inte som om lägenheten inne i stan lockar alls. Det blir bara korta, pliktskyldiga besök där. Kanske borde jag sälja lägenheten?
  Nåja, jag avvaktar med det beslutet ett tag till.

  Gilla

  1. Stort grattis till FIRE!

   Nej börsklimatet är ju inte det bästa och det kommer sannolikt att ta lång tid innan de glada dagarna är tillbaka. Klokt att du har rejält med likvid. Så gjorde jag också. Såg till att alltid ha typ tre års behov utanför börsen. Nu när jag lever på min tjänstepension tycker jag att jag har lite väl mycket cash så jag har börjat återinvestera lite smått.

   När det gäller lägenheten så kommer du nog känna så småningom vad som är rätt. För mig har möjligheten till miljöombyte varit värdefull. Nu rör jag mig förvisso mellan fyra olika boenden vilket kanske är lite väl mycket av det goda men om ekonomin tillåter kan jag tänka mig att en växling mellan lägenhet i stan och stuga på landet kan vara ganska behaglig.

   Gilla

 2. Jag skjutsade min far till denna operation för något år sedan, du kommer bli nöjd och rehabiliteringen kommer gå snabbare än du tror. Men kom ihåg att följa rekommendationerna även om det känns bra! Det är minst lika viktigt som att följa dom om det känns dåligt!

  Gilla

  1. Jo rekommendationerna är viktiga har jag förstått. Och träningen. Att man är konsekvent och uthållig. Inte mina allra bästa egenskaper. I vart fall inte när det häller träning men jag inser att det här är en möjlighet man inte ska slösa bort.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s